Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και η συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2013 (EL)

Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και η συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου

Μυλωνά, Όλγα

Η παρούσα εργασία έχει ως αντικείμενο την αναφορά στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στην χρηματοδότηση τους. Για τον σκοπό της εργασίας πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική αναφορά αξιολογήσεων των αποτελεσμάτων της εφαρμογής ενεργητικών πολιτικών, σε διάφορες χώρες Ευρώπης ενώ παρουσιάζεται συνοπτικά ο ρόλος του ΕΚΤ στην υιοθέτηση και την χρηματοδότηση αυτών των πολιτικών. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να εξετάσει την εφαρμογή των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο η κατάρτιση, που αποτελεί το σημαντικότερο μέσο ενεργητικής πολιτικής, μπορεί να συμβάλει στην εξεύρεση εργασίας, στην Περιφέρεια Αττικής. Για τον σκοπό αυτό συγκεντρώθηκαν 276 ερωτηματολόγια, από άτομα που είχαν παρακολουθήσει ένα τουλάχιστον πρόγραμμα κατάρτισης για ανέργους, κατά την διάρκεια της πενταετίας 2007-2012. Η προσέγγιση του θέματος έγινε σε δύο μέρη, το θεωρητικό, όπου γίνεται παρουσίαση του θέματος μέσω επιστημονικών άρθρων και βιβλιογραφικής αναφοράς και το εμπειρικό, στο οποίο αναλύονται τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των ερωτηματολογίων. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων διαπιστώνεται ότι η κατάρτιση αποτελεί την σημαντικότερη μορφή ενεργητικής πολιτικής δεδομένου ότι ενισχύει την προσδοκία των επιμορφούμενων για την απόκτηση επιπλέον γνώσεων και δεξιοτήτων. Τέλος από την εκτίμηση του υποδείγματος της λογιστικής παλινδρόμησης διαπιστώθηκε ότι καθοριστικοί παράγοντες για την απασχόληση είναι το φύλο, το επίπεδο εκπαίδευσης, η επαγγελματική εμπειρία και η εξειδίκευση στην απασχόληση.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο
European Social Fund
Πολιτικές απασχόλησης
Labor market - Greece - Attica (Nome)
Manpower policy - ΖGreece - Attica (Nome)
Αγορά εργασίας - Ελλάδα - Αττική (Νομός)
Labor and laboring classes - Greece - Attica (Nome)
Πολιτική απασχόλησης - Ελλάδα - Αττική (Νομός)
Εργασία και εργαζόμενοι - Ελλάδα - Αττική (Νομός)


2013-07-02


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.