Πολιτικές και πρακτικές στο θέμα κοινωνικής κατοικίας: η γειτονιά Hoograven της Ουτρέχτης στην Ολλανδία

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2008 (EL)

Πολιτικές και πρακτικές στο θέμα κοινωνικής κατοικίας: η γειτονιά Hoograven της Ουτρέχτης στην Ολλανδία

Καραβέργος, Γεώργιος

Η πολιτική κατοικίας (housing policy) και ειδικότερα η κοινωνική κατοικία (social housing) στην Ολλανδία είχε μεταπολεμικά τη φήμη μιας υψηλού επιπέδου και προδιαγραφών υπηρεσίας και ενισχυόταν από την ύπαρξη ενός εκτεταμένου και καλά οργανωμένου κοινωνικού κράτους- πρόνοιας. Η βασική φιλοσοφία της πολιτείας στο ζήτημα της κατοικίας, μεταπολεμικά, ήταν η παροχή στέγης, κυρίως στην εργατική τάξη, ικανής σε ποσότητα και ποιότητα. Ένα εκτεταμένο πρόγραμμα οικοδόμησης εργατικών κατοικιών (large housing estates) υλοποιήθηκε στις πόλεις της Ολλανδίας και οδήγησε ως τις αρχές της δεκαετίας του 1990, το 80% των νοικοκυριών να ζουν σε ενοίκιο ενώ σχεδόν τα μισά από αυτά να βρίσκονται σε καθεστώς ενοικίασης κοινωνικής στέγης (social rent housing). Αυτό που ακολούθησε ήταν η υπαναχώρηση του κράτους-πρόνοιας, στο πλαίσιο της γενικότερης νεοφιλελεύθερης στροφής, και η είσοδος των επιλογών της αγοράς και στο ζήτημα της στέγης, ως αποτέλεσμα υιοθέτησης νεοφιλελεύθερων μέτρων και υπό την πίεση της ενοποίησης των αγορών και της παγκοσμιοποίησης. Η συμμετοχή της κεντρικής κυβέρνησης στο κόστος συντήρησης και ανάπλασης του υπάρχοντος κτιριακού αποθέματος κοινωνικής κατοικίας μειώθηκε με αποτέλεσμα αρκετές εργατικές κατοικίες σε γειτονιές πολλών πόλεων να αντιμετωπίζουν τη φυσική, κοινωνική και οικονομική φθορά και παρακμή. Παράλληλα, ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός νοικοκυριών αναζητούν ιδιόκτητη στέγη προσπαθώντας να μετακινηθούν σε νέες περιοχές κατοικίας που προσφέρουν περισσότερες ανέσεις. Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε στεγαστικά προγράμματα αυξάνεται ολοένα με το χρόνο μαζί και οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (Public Private Partnership) στο θέμα αυτό. Η παρούσα εργασία προσπαθεί να αναδείξει τη διαμόρφωση των πολιτικών και των πρακτικών στο ζήτημα της κατοικίας και ειδικότερα της κοινωνικής κατοικίας, εξετάζοντας ως μελέτη περίπτωσης τη γειτονιά Hoograven στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Social Housing - Netherlands - Utrecht (Province)
Στέγαση - Ολλανδία - Ουτρέχτη
Houses - Social aspects - Holland - Utrecht
Κατοικίες - Κοινωνικές απόψεις - Ολλανδία - Ουτρέχτη
Κοινωνικές κατοικές - Ολλανδία - Ουτρέχτη
Housing - Netherlands - Utrecht (Province)


2008-10-17


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.