Τρόπος ζωής και παράγοντες κινδύνου εμφάνισης νοσημάτων φθοράς σε σχολείο που προάγει την υγεία

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2008 (EL)

Τρόπος ζωής και παράγοντες κινδύνου εμφάνισης νοσημάτων φθοράς σε σχολείο που προάγει την υγεία

Ιωάννου, Αικατερίνη
Χουντή, Ευσταθία

Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματεύεται τη σχέση ανάμεσα στον τρόπο ζωής που ο καθένας επιλέγει και στην πορεία της υγείας του κατά τη διάρκεια της ζωής του. H υγεία ενός ατόμου καθορίζεται τόσο από τους προδιαθεσικούς παράγοντες, όσο και από τους παράγοντες κινδύνου. Οι πρώτοι αποτελούν τους μη τροποποιήσιμους παράγοντες, ενώ οι τελευταίοι μπορούν να τροποποιηθούν. Οι τροποποιήσιμοι παράγοντες αποτελούν το πεδίο δράσης της ενημέρωσης και της πρόληψης από τις υπηρεσίες υγείας, βασικός αρωγός των οποίων πρέπει να είναι και το σχολείο. Αρχικά, αναλύονται τα βασικά στοιχεία που αφορούν στα κυριότερα και συχνότερα νοσήματα φθοράς. Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στα καρδιαγγειακά νοσήματα, στον καρκίνο, στον HIV/AIDS, στο σακχαρώδη διαβήτη, στην παχυσαρκία, στην οστεοπόρωση, στην κατάθλιψη και στη δυσλιπιδαιμία. Επίσης, η εργασία αναφέρεται στους προσδιοριστικούς παράγοντες υγείας, στον τρόπο ζωής, καθώς και στις νοσηρές καταστάσεις που αποτελούν, συγχρόνως, παράγοντες κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται ορισμένοι τρόποι πρόληψης των νοσημάτων φθοράς, εστιάζοντας στην ανάγκη αλλαγής του τρόπου ζωής, αποφυγής επιβλαβών συνηθειών και υιοθέτησης υγιεινών στάσεων και συμπεριφορών. Κατόπιν, περιγράφονται οι φορείς της προαγωγής της υγείας, ο ρόλος του καθενός ξεχωριστά, αλλά και η συνολική συμβολή τους. Τέλος, στο δεύτερο μέρος, παρουσιάζεται έρευνα που διεξήχθη σε δείγμα πληθυσμού 515 ατόμων. Η έρευνα αυτή αποτελεί ένα κομμάτι της έρευνας που πραγματοποιεί, αυτή την περίοδο, η Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης, με σκοπό την αποτίμηση αντιλήψεων και στάσεων του γενικού πληθυσμού, αναφορικά με τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Τρόπος ζωής - Υγιειονολογικές απόψεις
Χρόνιες ασθένειες
Προαγωγή υγείας


2008-11-04


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.