Εθνικός δρυμός Πάρνηθας: το παρόν και το μέλλον

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2008 (EL)

Εθνικός δρυμός Πάρνηθας: το παρόν και το μέλλον

Καράνη, Παναγιώτα

Η Πάρνηθα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς Εθνικούς Δρυμούς της Ελλάδας, παρά το γεγονός της πρόσφατης πυρκαγιάς, τον Ιούνιο του 2007. Σκοπός της πτυχιακής αυτής εργασίας, λοιπόν, είναι να παρουσιάσει την κατάσταση που επικρατεί στο κομμάτι που διασώθηκε, καθώς και τον προγραμματισμό και τα μέτρα για την αποκατάσταση του πολύτιμου αυτού οικοσυστήματος. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά τόσο στους στόχους για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του δρυμού, όσο και στους σκοπούς για τους οποίους ανακηρύχθηκε ως Εθνικός Δρυμός. Επίσης, καταγράφονται η κοινωνικοοικονομική προσφορά του για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, τα διάφορα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του και η αξιοσημείωτη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, αποτελούμενη από ποικιλία σπάνιων και προστατευόμενων ειδών. Ακόμη, παρουσιάζονται οι επιπτώσεις που προκάλεσε η πυρκαγιά στη βλάστηση, στα ζωϊκά είδη της Πάρνηθας, με μεγαλύτερη έμφαση στον πληθυσμό τον ελαφιών και στα μέτρα που ελήφθησαν και άρχισαν να τίθενται σε λειτουργία από την πρώτη κιόλας στιγμή. Επιπρόσθετα, γίνεται λόγος για τον εθελοντισμό και την συμβολή κάποιων εθελοντικών οργανώσεων ειδικότερα, όσον αφορά στην αποκατάσταση και στην προστασία του δρυμού. Τέλος, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα που προέκυψαν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε κατοίκους της περιοχής των Αμπελοκήπων για την απόκτηση στοιχείων που αφορούν στον δρυμό.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Όρος
Mountain
Δάση και δασοπονία - Πυρκαγιές
Ecology - Greece - Attica (Nome) - Parnitha
Πυρκαγιές - Πάρνηθα
Forest fires - Parnitha
Οικολογία - Ελλάδα - Αττική (Νομός) - Πάρνηθα
Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας
Forest fires
Περιβάλλον - Προστασία
Environmental protection


2008-11-04


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.