Πολυμορφισμοί σε γονίδια φλεγμονής, υιοθέτηση Μεσογειακής διατροφής και εμφάνιση οξέων στεφανιαίων συνδρόμων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2008 (EL)
Πολυμορφισμοί σε γονίδια φλεγμονής, υιοθέτηση Μεσογειακής διατροφής και εμφάνιση οξέων στεφανιαίων συνδρόμων

Θεοδωράκη, Ειρήνη

Ο παράγοντας TGFβ είναι μια κυτταροκίνη που συμμετέχει σε πλήθος κυτταρικών λειτουργιών. Απαντά σε τρεις ισομορφές, τις TGFβ1, TGFβ2 και TGFβ3. Διάφοροι πολυμορφισμοί έχουν μελετηθεί στο γονίδιο του TGFβ1, αλλά ελάχιστα δεδομένα υπάρχουν για το ρόλο πολυμορφισμών στα άλλα δύο γονίδια. Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε ο ρόλος 21 πολυμορφισμών στα γονίδια των TGFβ1, TGFβ2 και TGFβ3 στην εμφάνιση στεφανιαίας νόσου και οξέος στεφανιαίου συνδρόμου σε ένα δείγμα 283 ασθενών με στεφανιαία νόσο (με ή χωρίς οξύ στεφανιαίο σύνδρομο) και 276 ελέγχων. Επιπλέον, μελετήθηκε η αλληλεπίδραση των πολυμορφισμών αυτών με το βαθμό υιοθέτησης της Μεσογειακής διατροφής. Κάποιοι από τους πολυμορφισμούς που μελετήθηκαν για πρώτη φορά φάνηκε να σχετίζονται με την εμφάνιση της νόσου, ασκώντας είτε προστατευτικό είτε επιβαρυντικό ρόλο. Επιπλέον, ο βαθμός υιοθέτησης της Μεσογειακής διατροφής φάνηκε να αποτελεί σημαντική παράμετρο για την εκδήλωση ή όχι των επιδράσεων κάποιων πολυμορφισμών. Η μελέτη των πολυμορφισμών αυτών σε μεγαλύτερο δείγμα καθίσταται απαραίτητη για την επαλήθευση των αποτελεσμάτων.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Μεσογειακή δίαιτα
Mediterranean diet
Atherosclerosis
Coronary heart disease
Ασθένειες της στεφανιαίας
Genetic polymorphisms
Αρτηριοσκλήρωση
Γενετικοί πολυμορφισμοί

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2008-11-07


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.