Αλλαγές σε δείκτες οξειδωτικού στρες μετά από διαιτητική παρέμβαση σε υπερλιπιδαιμικούς ενήλικες

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2009 (EL)

Αλλαγές σε δείκτες οξειδωτικού στρες μετά από διαιτητική παρέμβαση σε υπερλιπιδαιμικούς ενήλικες

Μιχαηλίδου, Κελαϊδή

Η υπερχοληστερολαιμία αποτελεί ένα βασικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ ενεργοποιεί το οξειδωτικού στρες. Κύριο χαρακτηριστικό του επαγόμενου από υπερχοληστερολαιμία οξειδωτικού στρες είναι η αυξημένη λιπιδική υπεροξείδωση. Ένας απλός τρόπος εκτίμησης αυτής είναι η μέτρηση των ενώσεων που αντιδρούν με θειοβαρβιτουρικό οξύ (TBARS). Διαιτητικές παρεμβάσεις με στόχο τη μείωση της χοληστερόλης και κατά συνέπεια του καρδιαγγειακού κινδύνου, με τη χορήγηση φυτοστερολών έχουν αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Δεν έχει όμως πλήρως διευκρινιστεί αν η μείωση της χοληστερόλης μπορεί εν μέρει να οδηγεί και σε αντίστοιχη μείωση στο οξειδωτικό στρες. Στα πλαίσια αυτά, ο σκοπός της μελέτης που διεξήχθη ήταν να εξετάσει κατά πόσο ένα συμβουλευτικό πρόγραμμα για την διατροφή, μόνο του ή σε συνδυασμό με την χρήση γάλατος εμπλουτισμένο με φυτοστερόλες, μπορεί να έχει διαφορετικού μεγέθους αποτελέσματα στα επίπεδα των ΤΒΑRS πλάσματος.Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η επαγόμενη από το εμπλουτισμένο γάλα μείωση της χοληστερόλης δεν συνοδεύεται και από αντίστοιχη μείωση των TBARS, τα οποία παραμένουν αμετάβλητα μεταξύ των τριών ομάδων παρέμβασης και μεταξύ των δυο φύλων. Στα διάφορα στάδια της μελέτης παρατηρήθηκαν κάποιες συσχετίσεις των TBARS με βιοχημικούς δείκτες ή με την κατανάλωση θρεπτικών συστατικών, οι οποίες ήταν όμως ασθενείς αφού χάνονταν χρησιμοποιώντας ως συγχυτικούς παράγοντες την ηλικία, το φύλο και το δείκτη μάζας σώματος. Συμπερασματικά, ένα πρόγραμμα παρέμβασης με γάλα εμπλουτισμένο με φυτοστερόλες, αν και μπορεί να μειώσει την ολική και την LDL χοληστερόλη δεν συνοδεύεται και από αντίστοιχες μειώσεις της λιπιδικής υπεροξείδωσης, όπως αυτή εκφράζεται από τη μέτρηση των TBARS.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Καρδιαγγειακό σύστημα - Ασθένειες - Παράγοντες κινδύνου
Υπερχοληστερολαιμία
Οξειδωτικό στρες
Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις


2009-11-05


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.