Άσκηση, διατροφικές συνήθειες και παιδικό άσθμα σε παιδιά προεφηβικής ηλικίας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2010 (EL)

Άσκηση, διατροφικές συνήθειες και παιδικό άσθμα σε παιδιά προεφηβικής ηλικίας

Σοφουλάκης, Εμμανουήλ

Το άσθμα είναι μια χρόνια αναπνευστική νόσος που χαρακτηρίζεται κυρίως από φλεγμονή και απόφραξη των αεραγωγών. Εκδηλώνεται με υψηλή συχνότητα στην παιδική ηλικία, ωστόσο τις τελευταίες δεκαετίες η αύξηση του επιπολασμού του παιδικού άσθματος στις δυτικές χώρες είναι ανησυχητική. Γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες συνεργούν στην αιτιολογία της νόσου με το ρόλο της διατροφής να έχει αναδειχθεί ιδιαίτερα από πλήθος μελετών. Ομάδες τροφών όπως τα φρούτα και τα λαχανικά ως πηγές αντιοξειδωτικών ή τα ψάρια και θαλασσινά ως πηγές ω-3 λιπαρών οξέων φαίνεται να έχουν προστατευτική δράση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο διττός ρόλος της άσκησης που μπορεί να προκαλέσει ασθματικά συμπτώματα αλλά και να βοηθήσει υπό προϋποθέσεις στην αντιμετώπιση τους. Στη συγκεκριμένη εργασία εξετάζεται η υπόθεση ότι η παρουσία ασθματικών συμπτωμάτων σε παιδιά προεφηβικής ηλικίας συσχετίζεται με τις διατροφικές τους συνήθειες, αλλά και με το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας. Χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα της μελέτης PANACEA (Physical Activity, Nutrition and Allergies in Children Examined in Athens) με δείγμα 884 παιδιών (403 αγόρια, 481 κορίτσια), ηλικίας 10-12 ετών από 21 δημόσια σχολεία της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η άσκηση μπορεί να μεταβάλλει θετικές (κατανάλωση θαλασσινών) ή αρνητικές (κατανάλωση χοτ ντογκ) συσχετίσεις διατροφικών παραγόντων με την παρουσία άσθματος. Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις είναι επιτακτική η ανάγκη για διατύπωση συστάσεων διατροφής και άσκησης σε επίπεδο πληθυσμού για την καλύτερη διαχείριση της νόσου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των μικρών ασθματικών ασθενών.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Παιδικές αναπνευστικές ασθένειες
Άσθμα στα παιδιά - Θεραπεία
Αναπνευστικά όργανα - Ασθένειες
Άσθμα στα παιδιά - Περιβαλλοντικές απόψεις
Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις


2010-05-28


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.