Το λιμάνι του Πειραιά και η συμβολή του στην τοπική ανάπτυξη

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2009 (EL)

Το λιμάνι του Πειραιά και η συμβολή του στην τοπική ανάπτυξη

Λεουτσάκου, Σταυρούλα

Τα Λιμάνια έχουν αποτελέσει ιστορικά παράγοντες Τοπικής Ανάπτυξης, συνδεόμενα άμεσα με τη πόλη στην οποία βρίσκονταν και κλιμακώνοντας την εμβέλεια τους σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Ένα τέτοιο λιμάνι είναι και το λιμάνι του Πειραιά, το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο λιμάνι της χώρας μας. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν, να διερευνηθεί η συμβολή του λιμένα στην Τοπική Ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και συγκεκριμένα των περιοχών που συνδέονται άρρηκτα με αυτό(Δήμος Πειραιά- Κερατσινίου - Δραπετσώνα- Περάματος). Μέσα από δειγματοληπτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 110 πολίτες-χρήστες του λιμένα και σε 70 επιχειρήσεις, συναφείς με τη λειτουργία του διαπιστώθηκε, ότι και οι δύο κατηγορίες των ερωτηθέντων πιστεύουν, σχεδόν συνολικά, ότι το λιμάνι συμβάλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην Τοπική Ανάπτυξη της περιοχής και ιδιαίτερα στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Επίσης από τα δύο μοντέλα Λογιστικής παλινδρόμησης που εκτιμήθηκαν, προκύπτει η συμβολή του λιμένα σε δυο πολύ σημαντικούς, προσδιοριστικούς παράγοντες της Τοπικής ανάπτυξης, την «Τοπική αγορά εργασίας» και την «Τοπική επιχειρηματικότητα» καθώς και η επίδραση που έχουν σε αυτούς άλλες κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές μεταβλητές. Συγκεκριμένα, η Τοπική αγορά εργασίας, επηρεάζεται από την τοπική επιχειρηματικότητα, το τοπικό εισόδημα και την τοπική κατανάλωση , ενώ στην Τοπική επιχειρηματικότητα, επιδρούν θετικά, οι τοπικές επενδύσεις, η τοπική αγορά εργασίας και η λήψη περιβαλλοντικών μέτρων, αντίθετα το κυκλοφοριακό πρόβλημα επιδρά αρνητικά. Συμπερασματικά υπάρχουν προοπτικές μέσα από συντονισμένες δράσεις σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, το λιμάνι του Πειραιά να εξυπηρετήσει ακόμα περισσότερο την Τοπική Ανάπτυξη στα πλαίσια τις βιωσιμότητας, μειώνοντας τα προβλήματα και τις οχλήσεις που δημιουργεί.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Λιμάνια - Ελλάδα - Αττική (Νομός) - Πειραιάς
Πειραιάς - Λιμάνι
Harbors - Greece - Attica (Nome) - Piraeus
Τοπική ανάπτυξη - Ελλάδα - Αττική (Νομός) - Πειραιάς
Piraeus (Greece) - Harbor
Αειφορική ανάπτυξη - Ελλάδα - Αττική (Νομός) - Πειραιάς
Sustainable development - Greece - Attica (Nome) - Piraeus


2009-10-19


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.