Η συγκρότηση της κρητικής ταυτότητας στον σύγχρονο ελληνικό χώρο

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2012 (EL)

Η συγκρότηση της κρητικής ταυτότητας στον σύγχρονο ελληνικό χώρο

Σπαντιδάκη, Κωνσταντίνα

Στη σημερινή εποχή, έννοιες όπως η ταυτότητα, η αυθεντικότητα και η διαφορετικότητα, αποτελούν μια απάντηση στη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης, που προωθεί την ομοιομορφία, καθώς το αίσθημα της ιδιαιτερότητας και της διαφοράς γίνεται πλέον εμφανές σε όλους τομείς. Η παρούσα εργασία διαπραγματεύεται τη συγκρότηση της κρητικής ταυτότητας στον σύγχρονο ελληνικό χώρο. Πιο συγκεκριμένα, ασχολείται με τη μελέτη των κυριότερων χαρακτηριστικών από τα οποία αποτελείται η κρητική ταυτότητα, τα οποία δηλώνουν όχι μόνο την ομοιότητα μεταξύ των μελών της, αλλά και ταυτόχρονα τη διαφοροποίηση της από τις άλλες συλλογικές ταυτότητες. Εξετάζει, επιπλέον, τον τρόπο με τον οποίο αναπαράγονται σήμερα τα γνωρίσματα αυτά και τη σημασία που έχει για τους Κρητικούς η διατήρησή τους. Στη συνέχεια, διερευνώνται οι μεταβολές που έχουν συμβεί στην κρητική ταυτότητα, εξαιτίας της εξέλιξης, η οποία είναι αναπόφευκτη, αλλά και από τις επιρροές που έχουν προκληθεί, κυρίως μέσω της ραγδαίας τουριστικής ανάπτυξης. Τέλος, εξετάζεται η σχέση των Κρητικών με τους υπόλοιπους Έλληνες, καθώς η ταυτότητα και η διαφορετικότητα είναι έννοιες που συνδέονται στενά μεταξύ τους. Όλα αυτά παρουσιάζονται παράλληλα με τα πορίσματα της δειγματοληπτικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε με διανομή ερωτηματολογίων, που σκοπό είχαν την καταγραφή των απόψεων των Κρητικών πάνω σε θέματα που αφορούν την ταυτότητά τους.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Πνευματική καλλιέργεια και παγκοσμιοποίηση - Ελλάδα - Κρήτη
Κρητικά
Εθνικά χαρακτηριστικά
Λαογραφία - Ελλάδα - Κρήτη


2012-11-13


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.