Διατροφή και πολιτισμός: η περίπτωση των βλαχόφωνων της Θεσσαλίας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2012 (EL)

Διατροφή και πολιτισμός: η περίπτωση των βλαχόφωνων της Θεσσαλίας

Σαμαρά, Ζωή

Οι βλαχόφωνοι της Θεσσαλίας είναι μια εθνοτική ομάδα με ξεχωριστή διάλεκτο, ήθη και έθιμα καθώς και διατροφικές συνήθειες. Είναι κάτοικοι χωριών. Oι πρώτες μαρτυρίες για την ύπαρξη βλαχόφωνων πληθυσμών στα χωριά του νομού Λαρίσης της Θεσσαλίας ανέρχονται στον 10ο μ. Χ. αιώνα. Πολλοί απ’ αυτούς έχουν μετοικήσει εκεί από το χωριό Περιβόλι Γρεβενών ή άλλα χωριά της Ηπείρου στα τέλη του 18ου αιώνα με αρχές του 19ου. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να δημιουργηθεί μια εικόνα για τις διατροφικές συνήθειες των βλαχόφωνων των συγκεκριμένων περιοχών και το πως αυτές έχουν αλλάξει με το πέρας των ετών. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω συνεντεύξεων σε 40 μόνιμους κατοίκους χωριών της Λάρισας άνω των 50 ετών. Παρατηρήθηκε πως η διατροφή των συγκεκριμένων πληθυσμών εμφανίζει αλλαγές ανάμεσα στις δύο χρονικές περιόδους με τις οποίες ασχολείται η μελέτη. Σταθερά στη διατροφή παραμένουν οι πίτες, χειροποίητα ζυμαρικά όπως ο τραχανάς και οι χυλοπίτες καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αλλαγές παρατηρούνται στην παρασκευή παραδοσιακών συνταγών όπου μειώθηκε και στην αύξηση κατανάλωσης κρέατος, φρούτων και άλλων ομάδων τροφίμων. Επίσης αλλαγές παρατηρούνται στον τρόπο προμήθειας των τροφίμων, στην ενασχόληση των ατόμων με τους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, στην κατανομή των γευμάτων μέσα στην ημέρα κ.α.. Η μελέτη λοιπόν αυτού του πληθυσμού θα προσφέρει στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο συντελέστηκαν οι αλλαγές, τους βασικούς λόγους για τους οποίους αυτές έγιναν και πως η αλλαγή του περιβάλλοντος, των γενεών και του τρόπου ζωής επηρεάζει τις αλλαγές στη διατροφή.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Διατροφικές συνήθειες - Ελλάδα - Θεσσαλία
Διατροφή - Ελλάδα - Θεσσαλία
Κουτσόβλαχοι


2012-07-10


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.