Ο ρόλος της κατανάλωσης κρέατος και προϊόντων του, στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού: μελέτη ασθενών – μαρτύρων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2013 (EL)

Ο ρόλος της κατανάλωσης κρέατος και προϊόντων του, στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού: μελέτη ασθενών – μαρτύρων

Λαΐνα, Αθανασία

Εισαγωγή: Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνά εμφανιζόμενος καρκίνος στις γυναίκες και σε μεγάλο βαθμό αυτό έχει αποδοθεί στις διατροφικές συνήθειες, που κυριαρχούν στο δυτικό κόσμο. Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και των παραγώγων του έχει αναφερθεί ότι σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, αλλά τα αποτελέσματα των επιδημιολογικών μελετών παραμένουν ασαφή.Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση της επίδρασης της κατανάλωσης κρέατος και των παραγώγων του στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού καθώς και η διερεύνηση της πιθανότητας η κατάσταση εμμηνόπαυσης και η προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή να τροποποιεί τη σχέση αυτή. Μεθοδολογία: 250 ασθενείς με πρώτη εκδήλωση της νόσου, που προσήλθαν διαδοχικά σε 5 μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, εξομοιώθηκαν ως προς την ηλικία ανά ± 3 έτη με 250 υγιείς εθελόντριες. Η διατροφική πρόσληψη εκτιμήθηκε μέσω ενός πρωτότυπου ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (ΕΣΚΤ), που αναπτύχθηκε για αυτό το σκοπό, ενώ η προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή αξιολογήθηκε μέσω του MedDiet Score (εύρος=0-55). Χρησιμοποιήθηκε πολλαπλή λογαριθμιστική παλινδρόμηση για την εκτίμηση των Σχετικών Λόγων (ΣΛ) και των 95% Διαστημάτων Εμπιστοσύνης (ΔΕ) μετά από στάθμιση ως προς διάφορους πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες, που αναφέρονται στη βιβλιογραφία. Αποτελέσματα: Κατά την πολυπαραγοντική ανάλυση βρέθηκε ότι για το κόκκινο κρέας ο διορθωμένος σχετικός λόγος για τις γυναίκες που κατανάλωναν αυτό σε συχνότητα 6-7 μερίδες/εβδομάδα ήταν 2,188 (95%ΔΕ 1,106-4,326) σε σύγκριση με την κατηγορία αναφοράς. Αντίστοιχα ήταν τα αποτελέσματα και για το λευκό κρέας, όπου οι γυναίκες που κατανάλωναν 5-6 μερίδες/εβδομάδα και 7-8 μερίδες/εβδομάδα είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 2,172 (95%ΔΕ 1,051-4,488) και 2,261 φορές (95%ΔΕ 1,038-4,924), αντίστοιχα. Στο ψημένο κρέας ή ψάρι κανένα αποτέλεσμα δε βγήκε στατιστικά σημαντικό. Η κατανάλωση αλλαντικών φάνηκε ιδιαίτερα επιβαρυντική σε διάφορες συχνότητες, με σημαντικότερη την κατανάλωση 5-6 φορές/εβδομάδα, η οποία αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 18,654 φορές (95%ΔΕ 2,001-173,879). Όταν ελήφθη υπόψη η ολιστική αποτίμηση της ποιότητας της διατροφής, μέσω του MedDietScore, η επιβαρυντική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλλαντικών και ανάπτυξης καρκίνου του μαστού παρέμεινε, ωστόσο αποδυναμώθηκε λίγο (5-6 φορές/εβδομάδα ΣΛ=14,592, 95%ΔΕ 1,554-137,028), ενώ η σχέση κατανάλωσης κόκκινου και λευκού κρέατος και καρκίνου του μαστού αποδυναμώθηκε πλήρως καθώς έπαψε να είναι στατιστικά σημαντική. Τα αποτελέσματα παρέμειναν ίδια για την κατανάλωση ψημένου κρέατος ή ψαριού. Οι θετικές συσχετίσεις μεταξύ της αυξημένης κατανάλωσης κόκκινου, λευκού κρέατος αλλά και αλλαντικών βρέθηκαν πιο ισχυρές για τις γυναίκες μεταεμμηνοπαυσιακά (κόκκινο κρέας:6-7 μερίδες/εβδομάδα ΣΛ=5,932, 95%ΔΕ 1,528-23,039, λευκό κρέας: 5-6 μερίδες/εβδομάδα ΣΛ=4,514, 95%ΔΕ 1,227-16,608 και 7-8 μερίδες/εβδομάδα ΣΛ=7,879, 95%ΔΕ 1,514-41,008, αλλαντικά: 5-6 φορές/εβδομάδα ΣΛ=12,003, 95%ΔΕ 1,072-134,426 και 1 φορά/εβδομάδα ΣΛ=4,291, 95%ΔΕ 1,063-17,314).Συμπέρασμα: Τα δεδομένα αυτά υποδεικνύουν ότι αυξημένη πρόσληψη κρέατος και των παραγώγων του συσχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις ελληνίδες. Ωστόσο, τα ευρήματα της βιβλιογραφίας είναι αμφιλεγόμενα και γι’ αυτό απαιτούνται περισσότερες μελέτες, που θα διερευνούν το ρόλο της υψηλής θερμοκρασίας σε σχέση με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Κρέας στην ανθρώπινη διατροφή
Καρκίνος - Διαιτολογικές απόψεις
Μαστός - Καρκίνος - Διαιτολογικές απόψεις
Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις


2013-09-30


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.