Ο ρόλος της κατανάλωσης καφέ στην πιθανότητα εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2012 (EL)

Ο ρόλος της κατανάλωσης καφέ στην πιθανότητα εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου

Κουρούπη, Ασημένια

Σκοπός: Η επίδραση της κατανάλωσης καφέ στο πιθανότητα εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου. Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε πολυκεντρική μελέτη ασθενών-μαρτύρων διάρκειας 15 μηνών. Στη μελέτη εντάχθηκαν 250 υγιής και 250 ασθενείς με πρώτη εκδήλωση ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν αφορούσαν ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά, τη φυσική δραστηριότητα, το κάπνισμα, τις διατροφικές συνήθειες, την ψυχολογική κατάσταση και το ιατρικό ιστορικό των συμμετεχόντων. Ακόμη, οι εθελοντές ρωτήθηκαν για την συχνότητα κατανάλωσης καφέ, τον ημερήσιο αριθμό προσλαμβανόμενων φλιτζανιών, το είδος και τον τύπο του καφέ, την προσθήκη ζάχαρης ή υποκατάστατου, καθώς και την ποσότητα ζάχαρης και καφέ ανά φλιτζάνι. Αναπτύχθηκαν μοντέλα πολλαπλής λογαριθμικής παλινδρόμησης που περιελάμβαναν χαρακτηριστικά του καφέ με περιγραφικά χαρακτηριστικά. Αποτελέσματα: Η συχνότητα κατανάλωσης καφέ δεν συσχετίστηκε με την εμφάνιση ΑΕΕ, ενώ η κατανάλωση 0-1 φλιτζανιού ημερησίως σχετίστηκε με μείωση του κινδύνου κατά 52,8% (ΣΛ:0,472 95%ΔΕ:0,251-0,890) μετά από προσαρμογή για το φύλο και την ηλικία. Η ποσότητα της προστιθέμενης ζάχαρης προκαλεί αύξηση του κινδύνου κατά 31,3% (ΣΛ:1,313 95%ΔΕ:1,001-1,722) για κάθε επιπλέον κ.γ. Ανάμεσα στα διαφορετικά είδη και τύπους καφέ, μόνο ο ελληνικός (ΣΛ:0,584 95%ΔΕ:0,348-0,98) και ελαφρύς καφές (ΣΛ:0,491 95%ΔΕ:0,264-0,913) δρα προστατευτικά. Τέλος, η προσθήκη υποκατάστατου στον καφέ μειώνει κατά 97,3% τον κίνδυνο (ΣΛ:0,027 95%ΔΕ:0,003-0,277) ανεξάρτητα των υπόλοιπων παραγόντων που αξιολογήθηκαν. Συμπεράσματα: Η κατανάλωση 0-1 φλιτζανιού ελαφρύ καφέ ημερησίως με προσθήκη υποκατάστατου ζάχαρης φαίνεται να μειώνει το κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Εγκεφαλοαγγειακές διαταραχές - Διαιτολογικές απόψεις
Καφές - Υγιειονολογικές απόψεις


2012-11-13


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.