Ο υποθυρεοειδισμός μια σύγχρονη μάστιγα

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
Ο σύνδεσμος στην καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα.
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2013 (EL)
Ο υποθυρεοειδισμός μια σύγχρονη μάστιγα

Τζανδάρης, Παναγιώτης

Καζάκος, Κυριάκος

Πτυχιακή εργασία--Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας--Τμήμα Νοσηλευτικής,2013-- αα5277
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως στόχο την ενημέρωση της πάθησης του υποθυρεοειδισμού με απότερο σκοπό την πρόληψη και την αποφυγή εμφάνισης των αποτελεσμάτων που επιφέρει στην υγεία των ανθρώπων. Ένας από τους ενδοκρινείς αδένες του ανθρώπινου σώματος είναι ο θυρεοειδής αδένας. Λειτουργία του σημαντικού αυτού οργάνου αποτελεί η παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών οι οποίες είναι απαραίτητες για την φυσιολογική αύξηση, ανάπτυξη και την ρύθμιση των μεταβολικών διεργασιών του οργανισμού για την εύρηθμη λειτουργία όλων των συστημάτων. Η ανεπάρκεια των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα έχει σαν αποτέλεσμα την πρόκληση του κλινικού συνδρόμου που λέγεται υποθυρεοειδισμός. Πρίν από τον εμπλουτισμό του αλατιού με ιώδιο η ιωδοπενία αποτελούσε πολύ συχνό αίτιο υποθυρεοειδισμού. Η υπερβολική λήψη ιωδίου παρεμποδίζει την σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών προκαλώντας υποθυρεοειδισμό όχι σε υγιείς ανθρώπους αλλά σε ασθενείς με κάποια παθολογία στον θυρεοειδή. Πηγή υπερβολικής λήψης ιωδίου μπορεί να είναι διάφορα συμπληρώματα διατροφής, φαρμακευτικά σκευάσματα και σκιαγραφικές ουσίες. Πολύ πιο σπάνια αίτια υποθυρεοειδισμού αποτελούν η υποφυσιακή και η υποθαλαμική ανεπάρκεια, γενετικές διαταραχές στην σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών και η αντίσταση στην δράση των θυρεοειδικών ορμονών Η παρουσία των όζων στον θυρεοειδή έχουν μεγάλη σημασία διότι υπάρχει μεταβολή της εικόνας του ατόμου με αποτελεσμά την εμφάνιση ψυχολογικών προβλημάτων. Η πλειοψηφία των περιπτώσεων του υποθυρεοειδισμού οφείλονται στην χρόνια θυρεοειδίτιδα Ηashimoto η οποία αποτελεί μια βραδέως εξελισσόμενη αυτοάνοση πάθηση του θυρεοειδούς, Η θυρεοειδίτιδα εμφανίζεται με διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα που ονομάζεται βρογχοκήλη και είναι ασυμπτωματική χωρίς κλινική ή βιοχημική εικόνα υποθυρεοειδισμού ή με ήπιο υποθυρεοειδισμό.

Thesis

Σύγχρονη μάστιγα
Διάγνωση
Θυρεοειδεκτομή
Υποθυρεοειδισμός
Θυρεοειδής αδένας-Καρκίνος
Θυρεοειδής αδένας-Ασθένειες

Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Τ.Ε.Ι.) Θεσσαλονίκης (EL)
ATEI of Thessaloniki (EN)

Ελληνική γλώσσα

2013-10-23T22:58:15Z
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.