Ζωοτεχνική Διαχείριση Μονάδας Αγριόχοιρου στο Ν. Κοζάνης

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2014 (EL)
Ζωοτεχνική Διαχείριση Μονάδας Αγριόχοιρου στο Ν. Κοζάνης

Ματσαρίδης, Αναστασιος

Πτυχιακή εργασία -- Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας -- Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, 2009 - αρ.εισ.2224
Ο αγριόχοιρος είναι ζώο που επιβιώνει σε δασώδεις, πλούσιες σε υγρασία περιοχές, μακριά από τον ανθρώπινο παράγοντα και πολλές φορές εντοπίζεται σε δάση με ιδιαίτερα πυκνή βλάστηση. Στη χώρα μας υπήρχε σχεδόν παντού από χιλιάδες χρόνια, ενώ σήμερα συναντάται στη Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και στη νήσο Σάμο. Έχει επίσης επανεισαχθεί από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις με μεγάλη επιτυχία στην Πελοπόννησο. Στη χώρα μας αν και η ακριβής καταμέτρηση του πληθυσμού του αγριόχοιρου είναι αδύνατη μέχρι στιγμής, η παρουσία του δεσπόζει στα περισσότερα μέρη της. Ζει κατά μέσο όρο 10 χρόνια, σε σπάνιες περιπτώσεις φτάνει όμως και παραπάνω από 15. Σε πλήρη ανάπτυξη το Σ.Β. φτάνει τα 170-200 kg, ενώ η ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει είναι 40 km/h. Έχει πολύ ανεπτυγμένη όσφρηση και ακοή ενώ η όρασή του είναι περιορισμένη, αντιλαμβάνεται κυρίως την κίνηση και όπως τα περισσότερα θηλαστικά δεν βλέπει τα χρώματα. Το τρίχωμά του αποτελείται από δύο ειδών τρίχες, το κυρίως τρίχωμα είναι τρίχες μακριές, σκληρές και αραιές ενώ το πυκνό υπόστρωμα είναι τρίχες μαλακές και κοντές για να το προφυλάξουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Το τρίχωμα αλλάζει δύο φορές το χρόνο, τον Οκτώβριο και τον Μάιο. Ο χρωματισμός του ποικίλλει ανάλογα τις εποχές, τις τοπικές γενιές και τον τόπο διατροφής του, από καφέ-κόκκινος, γκρι έως μαύρο. Η παρούσα εργασία αφορά την καταγραφή της γενικής κατάστασης του ζώου στη χώρα μας και συγκεκριμένα για μια βιολογική εκτροφή που βρίσκεται στα όρια των νομών Κοζάνης και Ημαθίας. Αναφέρονται παρατηρήσεις και υποδείξεις για την παραγωγή καλύτερης ποιότητος αγριόχοιρου εκτροφής όσο και για την εξασφάλιση καθαρής και αυτούσιας γονιδιακής κατάστασης και υγείας του αγριόχοιρου (Sus scrofa). Ευχαριστώ θερμά τον επιβλέποντα Καθηγητή κ. Μητσόπουλο Ιωάννη που μου ανέθεσε το θέμα της Πτυχιακής μου Διατριβής, καθώς επίσης και τις πολύτιμες υποδείξεις του. Τέλος, ευχαριστώ τον κ. Αλέξανδρο Παπαδόπουλο, υπεύθυνο της μονάδας εκτροφής βιολογικών αγριόχοιρων για τη συνεργασία που είχα μαζί του.

Άλλο
other
Thesis
Other

Αγριόχοιρος
Κοζάνη (Ελλάδα)
Ν. Κοζάνης
Husbandry-Kozani-Greece
Wild boar
Ζωοτεχνία-Κοζάνη-Ελλάδα
Kozani (Greece)
Management of Animal
Αγριόχοιροι-Παραγωγή κρέατος
Ζωοτεχνική Διαχείριση
Διαχείριση Μονάδας Αγριόχοιρου


Ελληνική γλώσσα

2014-03-07T09:39:10Z


Πτυχιακές Εργασίες*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.