Σήμερα, η παγκόσμια παραγωγή χοιρινού κρέατος ανέρχεται στους 80.010 τόνους, ενώ των πουλερικών 58.450 τόνους, του βοείου 56.450 τόνους και των αιγοπροβάτων 10.000 τόνους. Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι το 1/3 περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού, δεν καταναλώνει χοιρινό κρέας, για θρησκευτικούς λόγους. Γεγονός είναι ότι o χοίρος σαν παραγωγική μηχανή, όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες, έχει να επιδείξει εκπληκτικές επιδόσεις. Μια χοιρομητέρα, ζωντανού βάρους 150-200 κιλά, έχει την ικανότητα, μέσω των παραγώγων της (παχυνόμενα χοιρίδια), να εξασφαλίσει μια ποσότητα δύο και πλέον τόνων ζωντανού βάρους, κατά έτος, πολλαπλασιάζοντας το βάρος της πάνω από δέκα φορές. Σαν εκτρεφόμενο ζώο, από τον χοίρο παράγονται προϊόντα και υποπροϊόντα, όπως είναι το κρέας και το λίπος για τη διατροφή του ανθρώπου, το δέρμα για την κατασκευή παπουτσιών, το αίμα για προϊόντα αλλαντοποιίας, αλβουμίνη, αιματάλευρο, γουρουνότριχες για την κατασκευή βουρτσών, πινέλων και χορδών σε μουσικά όργανα.
Πτυχιακή εργασία -- Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας -- Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, 2009 - αρ.εισ.1281