Testing the recent Santorini seismic activity for possible tidal triggering effect

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2017 (EL)

Testing the recent Santorini seismic activity for possible tidal triggering effect (EN)

Contadakis, Michael E.
Vergos, G.
Arabelos, Demeter N.

Βασισμένοι στα αποτελέσματα των μελετών μας για την εκδήλωση παλιρροϊκών επιδράσεων στην σεισμικότητα του Ελληνικού Χώρου, θεωρούμε το Επίπεδο εμπιστοσύνης p της προσαρμογής της κατά φάση κατανομής του αριθμού των σεισμών και της περιοδικής μεταβολής των σεληνοηλιακών παλιρροιών ως ένα δείκτη της οριακού επιπέδου τεκτονικής τάσεως για την εκδήλωση σεισμού, και ελέγχομε αν η πρόσφατη μικροσεισμική δραστηριότητα στο Νησιώτικο Σύμπλεγμα της Σαντορίνης δείχνει ότι τα ρήγματα Καμένης και Κολούμπο (στα οποία η σεισμική δραστηριότητα εστιάζεται) είναι ώριμα για ένα ισχυρότερο σεισμό. Στην ανάλυση αυτή χρησιμοποιούμε όλους τους σεισμούς ανεξαρτήτως μεγέθους από τον κατάλογο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για το χρονικό διάστημα 1968- 2012, και μελετούμε συγκριτικά το Επίπεδο εμπιστοσύνης p της προσαρμογής της κατανομής των σεισμών με τις περιόδους των παλιρροϊκών συνιστωσών, για τις χρονικές περιόδους 1968-2010 και 2011-2012 (την χρονική περίοδο της αυξημένης μικροσεισμικής δραστηριότητας). Το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει ένδειξης αυξημένης ευαισθησίας για εκδήλωση σεισμών την διετία 2011-2012. Πρέπει να σημειωθεί ότι Γεωδαιτικές παρατηρήσεις δείχνουν αυξημένη παραμόρφωση στην περιοχή της Σαντορίνης το 2010-2011 που πιθανόν να οφείλεται σε άνοδο μάγματος και πιθανόν συνδέεται με την αύξηση της μικροσεισμικής δραστηριότητας. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι το μέγεθος ενός πιθανού σεισμού εξαρτάται από την τεκτονική δομή, δυναμική και ιστορία του τόπου, και δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθεί από την απόφανση επί της ωριμότητας του ρήγματος για την εκδήλωση σεισμού. (EL)
Based on the results of our studies for the tidal triggering effect on the seismicity of the Hellenic area, we consider the confidence level of earthquake occurrence - tidal period accordance as an index of tectonic stress criticality for earthquake occurrence and we check if the recent increase in the seismic activity at the Santorini island complex indicate that the faults Kameni and Columbo (to which the seismicity is clustered), (Chouliaras et al., 2013) are mature for a stronger earthquake. In this paper, we present the results of this test. (EN)

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Statistical analysis (EN)

Αθροιστικό κατά φάση Ιστόγραμμα (EL)
Παλιρροϊκές επιδράσεις (EL)
Έλεγχος Σούστερ (EL)
Μικροσεισμικότητα Σαντορίνης (EL)
Santorini micro seismicity (EN)
Shuster test (EN)
tidal triggering (EN)
Histogram Cumulative (EN)


Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας

Αγγλική γλώσσα

2017-09-11


Geological Society of Greece (EN)

0438-9557
2529-1718
Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας; Τόμ. 51 (2017): Bulletin of the Geological Society of Greece, Vol. LI-51,; 1-17 (EL)
Bulletin of the Geological Society of Greece; Vol. 51 (2017): Bulletin of the Geological Society of Greece, Vol. LI-51,; 1-17 (EN)

Copyright (c) 2017 Michael E. Contadakis; Demeter Arabelos; G. Vergos (EN)



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.