COMPOSITIONAL AND MORPHOLOGICAL EVALUATION OF EDIBLE SALTS: PRELIMINARY RESULTS

 
This item is provided by the institution :

Repository :
Bulletin of the Geological Society of Greece  | ΕΚΤ eJournals
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2016 (EN)

COMPOSITIONAL AND MORPHOLOGICAL EVALUATION OF EDIBLE SALTS: PRELIMINARY RESULTS (EN)

Papadopoulou, L.
Stergiou, C.
Giouri, K.
Melfos, V.
Karageorgiou, S.
Theodoridou, S.

Οι διατροφικές συνήθειες του ανθρώπου έχουν ως αποτέλεσμα την πρόσληψη των ουσιών που περιέχονται στις διάφορες τροφές, από τον ανθρώπινο οργανισμό. Το αλάτι (NaCl) αποτελεί ένα αναπόσπαστο συστατικό των αναγκών της ανθρώπινης διατροφής. Επομένως, είναι σημαντικό να είναι γνωστό το περιεχόμενο της σύστασής του. Ο στόχος της παρούσας εργασίας είναι η αξιολόγηση της σύστασης 8 διαφορετικών δειγμάτων αλατιών προς κατανάλωση, τα οποία διατίθενται στην ελληνική αγορά. Τα δείγματα αυτά ταξινομήθηκαν με βάση το χρώμα, χρησιμοποιώντας τους εξής χαρακτηρισμούς: λευκό (WS1, WS2), μαύρο (BS1, BS2), ρόδινο (PS1), ερυθρό (RS1), κυανό (BLS1) και ανοιχτό καστανό (BRS1). Όλα τα δείγματα αποτελούνται κυρίως από Cl και Na. Το μαύρο αλάτι Ιμαλάϊων (BS2) περιέχει επιπλέον και S, ενώ το κόκκινο αλάτι Χαβάης (RS1) περιέχει Fe. Ενώ, ως προσμίξεις συμμετέχουν τα Al, Ca, K, Mg, P, S, Si και Ο. Μορφολογικά τους χαρακτηρίζονται ως τυχαία, έως στρογγυλεμένα και σε μόνο δυο περιπτώσεις σχηματίζουν κυβικές δομές, παρόμοιες με αυτές του NaCl. (EL)
Nutritional habits have as a result the uptake of the elemental content of various foods in the human body. Salt (NaCl) constitutes an integral part of human diet needs. As a consequence, knowledge concerning the composition of edible salt is critical. The aim of the present study is to evaluate the components of 8 edible salt samples that are available in the Greek retail market. Samples were classified according to their color as follows: white (WS1, WS2), black (BS1, BS2), pink (PS1), red (RS1), blue (BLS1) and pale brown (BRS1). The research revealed that all samples mainly consist of Cl and Na. Himalayan Black Salt (BS2) also contains S, whereas the Hawaiian Red Salt (RS1) contains Fe. Additionally, most of the samples contain low levels of Al, Ca, K, Mg, P, S, Si and O as impurities. Concerning the morphological characteristics, salt particles appear irregular, rounded and in two cases as cubic crystals referring to the crystal structure of NaCl. Backscattered images confirm the presence of other mineral phases besides NaCl. (EN)

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion

Χλωριούχο νάτριο (EL)
Θαλασσινό αλάτι (EL)
Ορυκτό αλάτ (EL)
Ανθρώπινη διατροφή (EL)
Human consumption (EN)
Sea salt (EN)
Rock salt Sodium chloride (EN)


Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας

English

2016-07-28


Geological Society of Greece (EN)

0438-9557
2529-1718
Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας; Τόμ. 50 Αρ. 4 (2016): 14o Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας; 2018-2024 (EL)
Bulletin of the Geological Society of Greece; Vol. 50 No. 4 (2016): 14th International Conference of the G.S.G.; 2018-2024 (EN)

Copyright (c) 2017 C. Stergiou, S. Karageorgiou, S. Theodoridou, K. Giouri, L. Papadopoulou, V. Melfos (EN)



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)