KARSTIC AQUIFER OF ORFANA-IPERIA OF WEST THESSALY. THE RESEARCH AND ANALYSIS OF THE HYDRODYNAMIC AND HYDROCHEMICAL STATUS BEFORE THE APPLICATION OF ARTIFICIAL GROUND WATER RECHARGE

 
This item is provided by the institution :

Repository :
Bulletin of the Geological Society of Greece  | ΕΚΤ eJournals
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2016 (EN)

KARSTIC AQUIFER OF ORFANA-IPERIA OF WEST THESSALY. THE RESEARCH AND ANALYSIS OF THE HYDRODYNAMIC AND HYDROCHEMICAL STATUS BEFORE THE APPLICATION OF ARTIFICIAL GROUND WATER RECHARGE (EN)

Vasileiou, E.
Papagiannis, N.
Koumantakis, I.

Αντικείμενο της εργασίας είναι η διερεύνηση του υδροδυναμικού και υδροχημικού καθεστώτος του καρστικού υδροφορέα Ορφανών-Υπέρειας Δυτικής Θεσσαλίας πριν την εφαρμογή τεχνητού εμπλουτισμού. Ο εμπλουτισμός θα γίνεται μέσω εκτροπής μέρους της χειμερινής παροχής του Ενιπέα ποταμού και τα προκείμενα τεχνικά έργα είναι υπό κατασκευή. Οι γεωλογικές και υδρογεωλογικές συνθήκες της περιοχής διερευνήθηκαν και περιγράφονται, ενώ σχεδιάστηκε ο γεωλογικός και υδρογεωλογικός χάρτης όπως και ο αντίστοιχος του υδρογραφικού δικτύου με τη χρήση GIS. Ακόμη, παρουσιάζεται η υδρολογική ανάλυση της λεκάνης του ποταμού Ενιπέα για την οποία χρησιμοποιήθηκε το υδρολογικό πρόγραμμα "Υδρογνώμων". Πιεζομετρικοί χάρτες σχεδιάστηκαν με τη χρήση GIS και του λογισμικού "Surfer". Οι σταθμημετρήσεις παραχωρήθηκαν από το ΙΓΜΕ και τους ΤΟΕΒ της περιοχής. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία νερού στην περιοχή και μετά από ανάλυση, κατασκευάστηκαν οι καμπύλες φυσικών χαρακτηριστικών και χημικών συστατικών του υπόγειου νερού της περιοχής, καθώς και υδροχημικά διαγράμματα με τη χρήση του λογισμικού “Aquachem”. Τέλος, περιγράφεται η μέθοδος του τεχνητού εμπλουτισμού που θα εφαρμοστεί. Η ανάλυση του υδροδυναμικού και υδροχημικού καθεστώτος του καρστικού υδροφορέα πριν την εφαρμογή τεχνητού εμπλουτισμού είναι πολύ σημαντική για την μελλοντική ποιοτική και ποσοτική σύγκριση των υπόγειων νερών σήμερα, με τα υπόγεια νερά της περιοχής μετά τον εμπλουτισμό και την εξαγωγή συμπερασμάτων (EN)

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Peer-reviewed Article (EN)

GIS (EN)
υδρογεωλογία (EN)
"Υδρογνώμων" (EN)
υδροχημικά διαγράμματα (EN)
υδρολογική ανάλυση (EN)


Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας

English

2016-07-27


Geological Society of Greece (EN)

0438-9557
2529-1718
Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας; Τόμ. 50 Αρ. 2 (2016): 14o Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας; 917-926 (EL)
Bulletin of the Geological Society of Greece; Vol. 50 No. 2 (2016): 14th International Conference of the G.S.G.; 917-926 (EN)

Copyright (c) 2017 N. Papagiannis, I. Koumantakis, E. Vasileiou (EN)



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)