δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
Η πολυδιάστατη προσωπικότητα του Βίκτορος Ουγκώ: ο άνθρωπος και το συγγραφικό του έργο
Το κεφάλαιο ξεκινά με αναφορά της συγγραφέως στην ευτυχή συγκυρία να πραγματοποιηθεί η παρούσα ομιλία κατά τη διάρκεια του έτους που εγκαινιάζονται οι εκδηλώσεις της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα για το Βίκτορα Ουγκώ. Παράλληλα, η συγγραφέας ευχαριστεί τους συναδέλφους της που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο κύκλο ομιλιών. Η συγγραφέας αναφέρεται στον Βίκτορα Ουγκώ τόσο από την πλευρά του ανθρώπου όσο και από την πλευρά του δημιουργού. Η βιολογική μακροβιότητά του τού έδωσε τη δυνατότητα να εξελίξει το έργο του και να καταξιωθεί ως ένας μεγάλος λογοτέχνης του Ρομαντισμού. Βιογραφικά στοιχεία δίνονται, τα οποία ξεκινούν από τη γέννησή του, συνεχίζουν με τα μαθητικά χρόνια του, συνεχίζουν με την προσωπική και «λογοτεχνικά» επαγγελματική του ζωή. Αναφορά γίνεται στα δύο τμήματα της δημιουργικής του ηλικίας. Το πρώτο αντιστοιχεί με την εμπλοκή του στη «ρομαντική μάχη» (1827-1830) και το δεύτερο στην περίοδο της λογοτεχνικής του καταξίωσης (1830-1843). Στη συνέχεια, ο Ουγκώ στρέφεται στην πολιτική, όπου ενώ στην αρχή «πλησιάζει» ιδεολογικά τον πρίγκιπα Λουδοβίκο-Ναπολέοντα, στη συνέχεια στρέφεται στην αριστερά. Λόγω της ιδεολογίας του και των πολιτικών κινήσεών του οδηγείται για μεγάλο χρονικό διάστημα στην εξορία (1851-1870). Κατά τη διάρκεια της εξορίας του (πρώτη φάση) συγγράφει στρατευμένες ποιητικές συλλογές, ενώ παράλληλα επηρεάζεται από μεταφυσικές ανησυχίες. Στη δεύτερη φάση της εξορίας του, ο Ουγκώ εγκαταλείπει τις μεταφυσικές ανησυχίες και στρέφεται στην αποτύπωση της ανθρώπινης ζωής. Χαρακτηριστικότατο δείγμα της έμπνευσής του τη συγκεκριμένη περίοδο το έργο του «Οι Άθλιοι». Ο Ουγκώ μετά το τέλος της εξορίας του ζει στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες και διατηρεί μέχρι το τέλος της ζωής του (1885) ακμαίες τις πνευματικές του δυνάμεις και ζωντανό το συγγραφικό του έργο.
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.