Εκτίμηση της ποιότητας του παράκτιου θαλάσσιου περιβάλλοντος σε σχέση με τα στοιχεία Cd, Cu, Cr, Ni, Zn, Fe, Mn μέσω του βενθικού οργανισμού Mytilus galloprovincialis

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2010 (EL)

Εκτίμηση της ποιότητας του παράκτιου θαλάσσιου περιβάλλοντος σε σχέση με τα στοιχεία Cd, Cu, Cr, Ni, Zn, Fe, Mn μέσω του βενθικού οργανισμού Mytilus galloprovincialis (EL)

Στρογγυλούδη, Ευαγγελία

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Περιβάλλοντος. (EL)

Δείγματα νερού και μυδιών Mytilus galloprovincialis συλλέχθηκαν μηνιαία από τρεις παράκτιες περιοχές στον κόλπο της Ελευσίνας (Σαρωνικός κόλπος) και από δυο περιοχές στο Θερμαϊκό κόλπο στη διάρκεια ενός έτους. Στα δείγματα του νερού προσδιορίσθηκαν οι συγκεντρώσεις του αιωρούμενου υλικού (SPM), της βιομάζας του φυτοπλαγκτού (ως Chl α), του σωματιδιακού οργανικού άνθρακα (POC) και οι συγκεντρώσεις Cd, Cu, Cr, Ni, Zn, Fe και Mn (στη διαλυτή φάση και τα αιωρούμενα σωματίδια). Οι συγκεντρώσεις των παραπάνω μετάλλων προσδιορίσθηκαν και στο σώμα των μυδιών. Για το ίδιο χρονικό διάστημα στους σταθμούς του κόλπου της Ελευσίνας προσδιορίσθηκαν οι συγκεντρώσεις των μεταλλοθειονινών (MTs) σε δείγματα του πεπτικού αδένα των μυδιών, ανά δίμηνο. Οι δυο περιοχές διαφέρουν σε σχέση με τις περιβαλλοντικές παραμέτρους που προσδιορίσθηκαν. Οι συγκεντρώσεις SPM, Chl α, POC είναι υψηλότερες στους σταθμούς του Θερμαϊκού κόλπου και σε αυτό αποδίδεται η καλύτερη φυσιολογική κατάσταση των μυδιών σε σχέση με τα μύδια από τους φυσικούς πληθυσμούς του κόλπου της Ελευσίνας. Κατά μέσο όρο, το 1/5 του POC στο Θερμαϊκό είναι Chl α ενώ η αντίστοιχη αναλογία στον κόλπο της Ελευσίνας είναι 1/21. Η μικρή θρεπτική αξία της τροφής στον κόλπο της Ελευσίνας μαζί με το υψηλό μεταλλικό της περιεχόμενο εκθέτει τα μύδια σε μεγαλύτερο μεταλλικό κίνδυνο από τα αιωρούμενα σωματίδια. Οι διαφορές μεταξύ των σταθμών σε σχέση με τις συγκεντρώσεις των μετάλλων στο σώμα των μυδιών και τις συγκεντρώσεις των ΜΤs σχετίζονται με το μεταλλικό φορτίο στο περιβάλλον νερό. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις μετάλλων και ΜΤs στα μύδια προσδιορίσθηκαν την ψυχρή περίοδο του έτους ενώ ο δείκτης ευρωστίας και το ξηρό βάρος του σώματος σχετίζονται αντιστρόφως ανάλογα με τις συγκεντρώσεις των μετάλλων στο σώμα των μυδιών στον κόλπο της Ελευσίνας. Η σταθερότητα των εποχιακών μεταβολών των παραπάνω βιολογικών παραμέτρων αποδίδεται στον ετήσιο κύκλο αναπαραγωγής και ανάπτυξης των μυδιών.

doctoralThesis

Mytilus galloprovincialis, συγκεντρώσεις μετάλλων σε μύδια, μεταλλοθειονίνες,κόλπος Ελευσίνας, Θερμαϊκός κόλπος (EL)
Mytilus galloprovincialis, metal bioaccumulation, metallothioneins, Elefsis bay, Thermaikos gulf (EL)


2010


2015-11-17T10:44:05Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.