Γεωχημικές παράμετροι σε περιοχές εμφάνισης παραλιακών ψαμμιτών (beach rocks)

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2009 (EL)

Γεωχημικές παράμετροι σε περιοχές εμφάνισης παραλιακών ψαμμιτών (beach rocks) (EL)

Λαζογιάννης, Κωνσταντίνος - Ιωάννης

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας. Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών. (EL)

Οι παραλιακοί ψαμμίτες είναι παράκτιοι σχηματισμοί που προέρχονται από την συνεκτικοποίηση του παραλιακού ιζήματος, που προκαλείται από την κατακρήμνιση συγκολλητικού υλικού ανθρακικής κυρίως προέλευσης. Εντοπίζονται σε πολλές ακτές ανά τον κόσμο, κυρίως τροπικών και υποτροπικών περιοχών, αν και τελευταία γίνονται όλο και συχνότερες οι παρατηρήσεις σε εύκρατες περιοχές (π.χ Ανατολική Μεσόγειος). Η σημαντικότερη επίπτωση του σχηματισμού παραλιακών ψαμμιτών είναι η μετατροπή αμμωδών παραλιών σε βραχώδεις ακτές και η υποχώρηση της υφιστάμενης ακτογραμμής με ανυπολόγιστες συνέπειες για την τουριστική βιομηχανία σε χώρες όπου είναι ανεπτυγμένη αυτή (π.χ Ελλάδα). Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες που εξηγούν ποιες διεργασίες και ποια φυσικοχημικά χαρακτηριστικά ελέγχουν το σχηματισμό των παραλιακών ψαμμιτών σε ακτή. Η παρούσα μελέτη έχει ως στόχο να διερευνήσει την διαφοροποίηση των γεωχημικών παραμέτρων σε δύο τμήματα της ίδιας παραλίας (Βατερά, Λέσβος) εκ των οποίων μόνο το ένα εμφανίζει παραλιακούς ψαμμίτες. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ της περιοχής του παραλιακού ψαμμίτη και της περιοχής αναφοράς. Η θερμοκρασία και η αλατότητα ήταν μεγαλύτερες στην περιοχή του παραλιακού ψαμμίτη ενώ η Ολική Αλκαλικότητα μικρότερη στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Διαφορές εντοπίστηκαν και στις συγκεντρώσεις των ανθρακικών και όξινων ανθρακικών ιόντων. Με βάση τις διαφορές που παρατηρήθηκαν, μπορεί να ειπωθεί ότι στην περιοχή του παραλιακού ψαμμίτη, σε αντίθεση με την περιοχή αναφοράς, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι γεωχημικοί παράμετροι που μετρήθηκαν ευνοούν, κάτω από προϋποθέσεις, ακόμα ενεργές διεργασίες συνεκτικοποίησης των παραλιακών ιζημάτων.

masterThesis

Ιζήματα (EL)
Παραλιακοί ψαμμίτες (EL)
Lithification (EL)
Συνεκτικοποίηση (EL)
Geochemical parameters (EL)
Sediments (EL)
Beach rocks (EL)
Γεωχημικές παράμετροι (EL)


2009


2015-11-18T09:44:31Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.