Η μέση εκπαίδευση των κοριτσιών στη Μυτιλήνη στις αρχές του 20ου αιώνα : το ανώτερο Παρθεναγωγείο Μυτιλήνης 1912-1936

 
This item is provided by the institution :

Repository :
Institutional Repository Hellanicus
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2010 (EN)

Η μέση εκπαίδευση των κοριτσιών στη Μυτιλήνη στις αρχές του 20ου αιώνα : το ανώτερο Παρθεναγωγείο Μυτιλήνης 1912-1936 (EL)

Πετρά, Λεμονιά

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. Γυναίκες και Φύλα: Ανθρωπολογικές και Ιστορικές Προσεγγίσεις. (EL)

Η εργασία παρουσιάζει τη μέση εκπαίδευση των κοριτσιών στη Λέσβο μέσα απ’ το αρχειακό υλικό του Ανώτερου Παρθεναγωγείου Μυτιλήνης στις αρχές του 20ου αιώνα, αμέσως μετά την απελευθέρωση του νησιού απ’ την οθωμανική κατοχή. Με αφετηρία τη μετάβαση του παραπάνω εκπαιδευτικού ιδρύματος από το κοινοτικό πλαίσιο στο εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα, παρουσιάζονται οι φορείς που συνεργάστηκαν για την ομαλή ενσωμάτωση του σχολείου και η σταδιακή αλλαγή στο σύνολο της διδακτικής διαδικασίας που αφορούσε το διδακτικό προσωπικό, το πρόγραμμα μαθημάτων, τη διδασκόμενη ύλη και την αναβάθμιση του ιδρύματος. Το μέγεθος και το διάγραμμα της πορείας του μαθητικού πληθυσμού, ο τόπος της γεωγραφικής προέλευσης αυτού, η ηλικία εγγραφής και η κοινωνικο-οικονομική προέλευση των μαθητριών αναδεικνύουν την κοινωνική ταυτότητα του σχολείου. Μέσα από τις παραμέτρους της σχολικής ζωής που αφορούν τον τρόπο διοίκησης, τη διάρκεια του σχολικού έτους, τον τρόπο εισαγωγής και προαγωγής των μαθητριών, τη σχολική εργασία, τις εκδηλώσεις και το σύστημα ποινών που εφαρμόστηκαν, σκιαγραφείται η ιδιαίτερη φυσιογνωμία του ιδρύματος και αναδεικνύεται η προσφορά του στην τοπική γυναικεία εκπαίδευση.

masterThesis

Παρθεναγωγείο Μυτιλήνης (EL)
Education (EL)
Secondary education (EL)
Μέση εκπαίδευση (EL)
Γυναικεία εκπαίδευση (EL)
Female education (EL)


2010


2015-11-18T10:03:33Z

Μυτιλήνη




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)