Ο εσωτερικός έλεγχος χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων: η περίπτωση των εισηγμένων εταιρειών χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) στην Ελλάδα

 
This item is provided by the institution :

Repository :
Institutional Repository Hellanicus
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2006 (EN)

Ο εσωτερικός έλεγχος χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων: η περίπτωση των εισηγμένων εταιρειών χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) στην Ελλάδα (EL)

Λέκκας, Ιωάννης - Σοφιανός

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Επιστημών της Διοίκησης. Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. (EL)

Την τελευταία εικοσαετία έχουν συντελεστεί τρομερές και ταχύτατες αλλαγές στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι οποίες έχουν μεταβάλλει ριζικά το περιβάλλον και τους όρους λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας. Η διαδικασία απελευθέρωσης των αγορών και οι εξελίξεις στην τεχνολογία αποτελούν τις θεμελιώδεις δυνάμεις που διαμορφώνουν αυτό το νέο περιβάλλον. Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται διαρκώς, μεταβάλλουν με γοργούς ρυθμούς τη δομή του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η ένταση του ανταγωνισμού οδήγησε στην εμφάνιση νέων προϊόντων, όπως οι συμβάσεις leasing, ως εναλλακτικές και πιο ευέλικτες μορφές χρηματοδότησης των επιχειρήσεων έναντι του παραδοσιακού τραπεζικού δανεισμού ως μέσου για την βελτίωση της παραγωγικότητας του κεφαλαίου και για την οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, οι αλλαγές δεν περιορίστηκαν μόνο στο επιχειρηματικό επίπεδο αλλά επεκτάθηκαν σε θεσμικό επίπεδο και σε επίπεδο εταιρικής κουλτούρας. Η καθιέρωση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων και των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης, επέβαλλε την ανάπτυξη του θεσμού του εσωτερικού ελέγχου, ο ρόλος του οποίου είναι πλέον πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας μιας επιχειρηματικής οντότητας. Η επισκόπηση των εργασιών και η παρακολούθηση των κινδύνων, που δημιουργούνται ως απόρροια της λειτουργίας και της φύσης των εργασιών των εταιρειών leasing, οφείλουν να είναι διαρκής, διότι οι εταιρείες leasing αποτελούν σημαντικό κομμάτι του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο θεωρείται ως ο πιο βασικός κρίκος στην αλυσίδα του οικονομικού συστήματος και της οικονομικής ανάπτυξης. Ωστόσο, η σύγχρονη αντίληψη του ελέγχου στις εταιρείες leasing δεν περιορίζεται μόνο στην άσκηση αριθμητικού ελέγχου, αλλά επεκτείνεται και στον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των λειτουργιών της εταιρείας leasing, μέσα από μηχανισμούς αναπληροφόρησης (feedback) που της επιτρέπουν να παρακολουθεί την απόδοση των λειτουργιών της και να δρα επανορθωτικά κάθε φορά που παρατηρούνται παρεκκλίσεις της πορείας των σχεδίων της από τα προϋπολογισθέντα.

masterThesis

Information security governance (EL)
Διαχείριση ασφάλειας πληροφοριών (EL)
Internal audit (EL)
Legal framework (EL)
Νομικό πλαίσιο (EL)
Leasing (EL)
Εσωτερικός έλεγχος (EL)
Χρηματοδοτική μίσθωση (EL)


2006


2015-11-19T10:35:43Z

Χίος




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)