Φύλο και συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Πανεπιστήμιο Αιγαίου   

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Φύλο και συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων

Σιαμέτη, Αγλαία - Δημήτριος

Βρυωνίδης, Μάριος

masterThesis

2012
2015-11-19T10:46:56Z


Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας ήταν η διερεύνηση της συμμετοχής αντρών και γυναικών ενήλικων εκπαιδευόμενων σε προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων με σκοπό να αποτυπωθεί η θέση που έχει λάβει η εκπαίδευση ενηλίκων στην καθημερινότητα των εργαζόμενων εκπαιδευόμενων με οικογενειακές υποχρεώσεις, διαμέσω των διαφορετικών κινήτρων-προσδοκιών και των διαφορετικών επιδράσεων σε κάθε φύλο. Η έρευνα βασίστηκε σε πρωτογενή στοιχεία με τη χρήση της μεθοδολογίας της ποιοτικής έρευνας, η οποία διεξήχθη με το εργαλείο της ημιδομημένης συνέντευξης, το οποίο συντάχθηκε με βάση τα αποτελέσματα της σχετικής βιβλιογραφικής επισκόπησης που προηγήθηκε. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 12 (6 άντρες - 6 γυναίκες) ενήλικες εκπαιδευόμενοι (30-45 ετών) με εργασιακές και οικογενειακές υποχρεώσεις. Ο χρόνος διεξαγωγής της έρευνας ήταν τον Σεπτέμβριο του 2012.Τα αποτελέσματα της έρευνας δεικνύουν ότι η συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων, θεωρείται πολύ σημαντική τόσο από τους άνδρες, όσο και από τις γυναίκες εργαζόμενους-ες με οικογενειακές υποχρεώσεις. Βασική οπτική των ενήλικων εκπαιδευόμενων αποτελεί η άποψη ότι η εκπαίδευση συνδέεται άρρηκτα με τη δια βίου μάθηση, συνυφασμένη με την διαρκή εξέλιξη του ατόμου. Τα βασικά κίνητρα υποκίνησης των ενήλικων εκπαιδευόμενων φαίνεται να είναι η εργασιακή εξέλιξη, με παράλληλη όμως σύνδεση-συσχέτιση της προσωπικής ανέλιξης, αυτό-επιβεβαίωσης & αυτοβελτίωσης. Τα οφέλη από τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία αποδεικνύεται ότι αντισταθμίζουν τις θυσίες που χρειάζεται να καταβάλλουν οι ενήλικες εκπαιδευόμενοι-ες, επικεντρώνοντας τις κυρίως στην στέρηση οικογένειας, χρόνου και χρημάτων. H προσπάθεια επίσης, εξισορρόπησης μεταξύ οικογένειας & επαγγελματικής ζωής, φαίνεται να αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη συμμετοχή σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με τις γυναίκες να βάζουν κυρίως πρώτα τις οικογενειακές και μετά τις επαγγελματικές υποχρεώσεις, αναδεικνύοντας την υιοθέτηση μέτρων και πολιτικών για την καλύτερη εξισορρόπηση οικογενειακής-εργασιακής ζωής (work-life balance), που θα συντελέσουν στην ισότιμη συμμετοχή αντρών και γυναικών εργαζόμενων με οικογενειακές υποχρεώσεις στην εκπαίδευση ενηλίκων.


Equal participation
Adult education
Ισότιμη συμμετοχή
Lifelong learning
Εκπαίδευση ενηλίκων
Work-life balance
Διά βίου μάθηση

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών. Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού. Φύλο και Νέα Εκπαιδευτικά και Εργασιακά Περιβάλλοντα στην Κοινωνία της Πληροφορίας.




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.