Οι εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές των νεαρών ελληνοποντίων κοριτσιών του ασπροπύργου από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2007 (EL)

Οι εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές των νεαρών ελληνοποντίων κοριτσιών του ασπροπύργου από την πρώην Σοβιετική Ένωση. (EL)

Σκαλιδάκη, Αγγελική

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών. Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού. Φύλο και Νέα Εκπαιδευτικά και Εργασιακά Περιβάλλοντα στην Κοινωνία της Πληροφορίας. (EL)

Η εργασία αποτελεί μια προσπάθεια διασύνδεσης της ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων με την ανισότητα μεταξύ εθνοτήτων. Εκκινώντας από την παραδοχή ότι η εκπαιδευτική διαδικασία βελτιώνει τη θέση των ατόμων και εξασφαλίζει κάποια κοινωνική κινητικότητα, ή, αντίστροφα, ότι η εκπαίδευση αποτελεί μηχανισμό αναπαραγωγής της κοινωνικής αποστέρησης, αποπειράται να εστιάσει στην εκπαιδευτική κατάσταση των εφήβων Ποντίων δεύτερης γενιάς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, και ειδικότερα στη διερεύνηση των εκπαιδευτικών επιλογών και επαγγελματικών προσδοκιών των νεαρών κοριτσιών που ολοκληρώνουν τη δευτεροβάθμια υποχρεωτική εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, η πρόωρη έξοδος από την εκπαίδευση χαρακτηρίζει τους νεαρούς Πόντιους από τη πρώην Σοβιετική Ένωση. Συνέπεια αυτής είναι η απόκτηση χαμηλής στάθμης εκπαιδευτικού κεφαλαίου και η συνακόλουθη άσκηση επαγγελμάτων χαμηλής παραγωγικότητας, με μικρή ζήτηση και χαμηλές αμοιβές, αναπαράγοντας το φαύλο κύκλο: φτώχεια- εκπαιδευτική αποστέρηση- επισφαλές, μη προσοδοφόρο επάγγελμα- φτώχεια- κοινωνική περιθωριοποίηση. Ειδικότερα, οι Πόντιες από την πρώην Σοβιετική Ένωση θεωρούνται διπλά και τριπλά περιθωριοποιημένες, δεδομένου ότι αντιμετωπίζουν μια ιδιαίτερα επιβαρημένη κατάσταση που ορίζεται από όλους τους οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτισμικούς και εκπαιδευτικούς παράγοντες περιθωριοποίησης της εθνοτικής ομάδας τους και επιπλέον από εκείνους που σχετίζονται με τις διακρίσεις και την κοινωνική θέση των φύλων στην ελληνική κοινωνία.

masterThesis

Career aspirations (EL)
Social seclusion (EL)
Εκπαιδευτικές επιλογές (EL)
Κοινωνικός αποκλεισμός (EL)
Έφηβοι (EL)
Gender (EL)
Adolescents (EL)
Φύλο (EL)
Επαγγελματικές προσδοκίες (EL)
Educational choice (EL)


2007


2015-11-19T10:46:59Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.