"Παιδί και παιχνίδι στη σύγχρονη κοινωνία". Συγκριτική μελέτη αστικής και αγροτικής περιοχής στο Ν. Ηρακλείου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2013 (EL)

"Παιδί και παιχνίδι στη σύγχρονη κοινωνία". Συγκριτική μελέτη αστικής και αγροτικής περιοχής στο Ν. Ηρακλείου (EL)

Δαμιανάκη, Μαρία - Ελευθέριος

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών. Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού. Φύλο και Νέα Εκπαιδευτικά και Εργασιακά Περιβάλλοντα στην Κοινωνία της Πληροφορίας. (EL)

Στην παρούσα μελέτη παρουσιάστηκαν σημαντικές απόψεις και θεωρίες διαφόρων ειδικών για το παιχνίδι. Βιολογικές, πολιτιστικές, ψυχαναλυτικές, συμπεριφοριστικές, ψυχολογικές, κοινωνιολογικές θεωρίες και απόψεις σημαντικών παιδαγωγών σχετικά με το παιχνίδι. Έγινε σύντομη ιστορική αναδρομή από τη μινωική μέχρι τη σημερινή εποχή και διαχωρίστηκαν τα παιχνίδια σε παραδοσιακά, αθλητικά και ηλεκτρονικά παιχνίδια. Περιγράφηκαν σύντομα τα παιχνίδια και αναδείχτηκαν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε κατηγορίας. Σκοπός της έρευνας ήταν η διερεύνηση των προτιμήσεων των παιδιών ηλικίας 10-12 ετών στο Ν. Ηρακλείου ως προς το παιχνίδι, ο χώρος και ο χρόνος που διατίθεται για παιχνίδι και η σχέση της γεωγραφικής προέλευσης και του φύλου. Η έρευνα έδειξε ότι στα παιδιά ανεξαρτήτου φύλου και γεωγραφικής προέλευσης αρέσουν τα ομαδικά παιχνίδια με τους φίλους τους. Πρώτη προτίμηση για τα αγόρια είναι τα αθλήματα και για τα κορίτσια τα παραδοσιακά παιχνίδια. Τα αγόρια προτιμούν να παίζουν σε οργανωμένους αθλητικούς χώρους και σε ευρύτερη περιοχή ενώ τα κορίτσια στο σπίτι ή σε μέρη κοντά στο σπίτι τους. Τα παιδιά παίζουν λιγότερο από μία ώρα καθημερινά ενώ ασχολούνται περισσότερο με το παιχνίδι το Σαββατοκύριακο. Πηγή γνώσης για τα παραδοσιακά παιχνίδια για μεν τα παιδιά της αστικής περιοχής είναι το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, για δε τα παιδιά της αστικής περιοχής οι συγγενείς και φίλοι τους.

masterThesis

Αθλήματα (EL)
Traditional games (EL)
Παιδαγωγικές απόψεις (EL)
Ηλεκτρονικά παιχνίδια (EL)
Psychoanalytic theories (EL)
Psychological theories (EL)
Παραδοσιακά παιχνίδια (EL)
Ψυχαναλυτικές θεωρίες (EL)
Child (EL)
Digital games (EL)
Παιχνίδι (EL)
Sports (EL)


2013


2015-11-19T10:47:02Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.