Γονεϊκή Αποδοχή-Απόρριψη και Ευζωία

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2013 (EL)

Γονεϊκή Αποδοχή-Απόρριψη και Ευζωία (EL)

Κατσωνοπούλου, Αγάθη - Αριστομένης

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών. Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού. Φύλο και Νέα Εκπαιδευτικά και Εργασιακά Περιβάλλοντα στην Κοινωνία της Πληροφορίας. (EL)

Βασικός σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση του εάν και με ποιο τρόπο τα παιδικά βιώματα αποδοχής ή απόρριψης από τους γονείς επηρεάζουν το ευ ζην των ενηλίκων. Ειδικότερα, διερευνήθηκε ο ενδεχόμενος μεσολαβητικός ρόλος της θετικής εικόνας του εαυτού (κεντρικός μηχανισμός αυτο-αξιολογήσεων) στη σχέση γονεϊκής αποδοχής-απόρριψης και ευζωίας, καθώς και η ενδεχόμενη ρυθμιστική επίδραση της πατρικής αποδοχής-απόρριψης αλλά και δημογραφικών παραγόντων, όπως το φύλο, η ηλικία και η επαγγελματική κατάσταση, στη σχέση αυτή. Πραγματοποιήθηκε έρευνα σε δείγμα 891 ατόμων (Ν=891), ηλικίας 18 έως 50 ετών, τα αποτελέσματα της οποίας ανέδειξαν τη σημασία των πρώιμων εμπειριών αποδοχής ή απόρριψης από τους γονείς στο ευ ζην των ενηλίκων. Η γονεϊκή αποδοχή κατά την παιδική ηλικία βρέθηκε να επιδρά άμεσα στην ικανοποίηση που νιώθουν οι ενήλικες από τη ζωή τους, αλλά και έμμεσα ασκώντας θετική επίδραση στην ανάπτυξη θετικής αυτοεικόνας, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή. Επίσης, η πατρική αποδοχή βρέθηκε να έχει ρυθμιστικό ρόλο στη σχέση μητρικής αποδοχής-απόρριψης και ευζωίας. Ως προς την ηλικία, φάνηκε ότι, όσο αυτή αυξάνεται, η αρνητική επίδραση της πρώιμης γονεϊκής απόρριψης στο ευ ζην των ενηλίκων τείνει να μειώνεται. Τέλος, δεν εντοπίστηκαν διαφοροποιήσεις στη σχέση γονεϊκής αποδοχής- απόρριψης και ευζωίας ως προς το φύλο και την επαγγελματική κατάσταση.

masterThesis

Parenting (EL)
Core Self-Evaluations (EL)
Γονεϊκότητα (EL)
Κεντρικός μηχανισμός αυτο-αξιολογήσεων (EL)
Well-being (EL)
Ευζωία (EL)
Γονεϊκή αποδοχή-απόρριψη (EL)
Parental acceptance-rejection (EL)


2013


2015-11-19T10:47:04Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.