Κώφωση : ιστορικές και ανθρωπολογικές προσεγγίσεις

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2009 (EL)

Κώφωση : ιστορικές και ανθρωπολογικές προσεγγίσεις (EL)

Σαμοθρακή, Βικτώρια

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. Κοινωνική και Ιστορική Ανθρωπολογία. (EL)

Η σημασία της ‘κώφωσης’ δεν είναι στατική ,αντιθέτως είναι ρευστή μέσα στο χρόνο, προσδιοριζόμενη πάντα από τα εκάστοτε πολιτισμικά συμφραζόμενα, καθώς συνδέθηκε με ποικίλες καταστάσεις και επενδύθηκε με διάφορους συμβολισμούς ώστε να λάβει κάθε φορά ένα συγκεκριμένο νοηματικό περιεχόμενο. Στόχος αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι να αναδείξει τους τρόπους με τους οποίους κατασκευάστηκε η κώφωση ιστορικά και πολιτισμικά .Η ανάδειξη της ιστορικοπολιτισμικής κατασκευής της κώφωσης επιχειρείται στην παρούσα εργασία μέσα από τρία διαφορετικά πλαίσια α)μέσα από την μελέτη των ιστορικών και πολιτισμικών σημασιών που έλαβαν οι αισθήσεις ,καθότι η σημασία που δίνει μία κοινωνία σε μία αίσθηση είναι ενδεικτική του τρόπου που ορίζει και την έλλειψη της β)μέσα από την μελέτη της ιστορίας της εκπαίδευσης των κωφών και κυρίως τις σημασίες που δόθηκαν στη νοηματική γλώσσα και γ) μέσα από την μελέτη της ανάπτυξης του ιατρικού και επιστημονικού λόγου για την κώφωση.

masterThesis

Cultural construction (EL)
Deafness (EL)
Κουλτούρα κωφών (EL)
Historical construction (EL)
Ανθρωπολογία των αισθήσεων (EL)
Νοηματική γλώσσα (EL)
Sign language (EL)
Ιστορική κατασκευή (EL)
Deaf culture (EL)
Εκπαίδευση κωφών (EL)
Anthropology of senses (EL)
Κώφωση (EL)
Πολιτισμική κατασκευή (EL)


2009


2015-11-19T10:50:35Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.