Η υποδοχή του προσκοπισμού στην Ελλάδα και η συγκρότηση έμφυλων και εθνικών ταυτοτήτων (1910-1922)

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2013 (EL)

Η υποδοχή του προσκοπισμού στην Ελλάδα και η συγκρότηση έμφυλων και εθνικών ταυτοτήτων (1910-1922) (EL)

Καντζιλιέρη, Θεοδώρα - Δημήτριος

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. Κοινωνική και Ιστορική Ανθρωπολογία. (EL)

Στην Ελλάδα η ίδρυση του προσκοπισμού συμπίπτει με την περίοδο που ξεκινά η πορεία προς την «ανόρθωσή» του έθνους. Η περίοδος 1910-1922 είναι μια περίοδος συνεχών εθνικών διεκδικήσεων και εδαφικών ανακατατάξεων. Το έργο του ελληνικού προσκοπισμού χαρακτηρίζεται εθνικό και παράλληλα εκπολιτιστικό. Οι νέοι θα δομήσουν το χαρακτήρα τους και θα γυμνάσουν το σώμα τους για να γίνουν στο μέλλον καλοί στρατιώτες και χρηστοί πολίτες του έθνους. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ως ηγέτης της «εθνικής ανόρθωσης» και ένθερμος υποστηρικτής και συνεχιστής της Μεγάλης Ιδέας θα υποστηρίξει υλικά και θεσμικά, από την αρχή της ίδρυσής του, τον ελληνικό προσκοπισμό και θα ενθαρρύνει την εξάπλωσή του σε όλη την ελληνική επικράτεια.
The foundation of scouting in Greece coincides with the period of national recuperation. 1910-1922 is a period of continuous national claims and territorial reshuffling. Greek scouting’s task is characterised as national and civilizing. Young people will structure their character and exercise their bodies in order to become the future soldiers and upright citizens for their homeland. Eleftherios Venizelos as the leader of “ethniki anorthosis” and zealous defender of the “Megali Idea” will support greek scouting, from the beginning of its foundation, both materially and institutionally and will aid to its expansion in the whole of Greece.

masterThesis

GENDER IDENTITIES (EL)
National identities (EL)
Προσκοπισμός (EL)
Νεανικές οργανώσεις (EL)
Character (EL)
Σώμα (EL)
Χαρακτήρας (EL)
Εθνικές ταυτότητες (EL)
Έμφυλες ταυτότητες (EL)
Youth organisations (EL)
Body (EL)
Scouting (EL)


2013


2015-11-19T10:50:41Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.