Η τεχνική και λαϊκή εκπαίδευση στη Λέσβο κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2015 (EL)

Η τεχνική και λαϊκή εκπαίδευση στη Λέσβο κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου (EL)

Μπούμπας, Δημήτριος - Μιχαήλ

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. Κοινωνική και Ιστορική Ανθρωπολογία. (EL)

Η μικρασιατική καταστροφή έφερε στη Λέσβο χιλιάδες Έλληνες πρόσφυγες, οι οποίοι έχριζαν άμεσης περίθαλψης και σίτισης. Τα εκατοντάδες προσφυγόπουλα που περιφέρονταν στους δρόμους της Μυτιλήνης έπρεπε να μάθουν γράμματα και να κοινωνικοποιηθούν. Η ανώτερη αστική τάξη της πόλης ίδρυσε άμεσα Νυχτερινή Σχολή με στόχο τον αλφαβητισμό των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων. Η μεταγενέστερη ανάμιξη του ελληνικού κράτους στη λειτουργία της Νυχτερινής Σχολής, ανέδειξε την ύπαρξη δύο ρευμάτων στην τοπική κοινωνία, καθώς κάποιοι εκπαιδευτικοί επιχειρηματολόγησαν υπέρ της κρατικής παρέμβασης. Παράλληλα με τη ΝΣ εισήλθαν στο εκπαιδευτικό πλαίσιο της Λέσβου σχολεία με πρακτική-τεχνική-επαγγελματική κατεύθυνση, αμφισβητώντας για πρώτη φορά την κυριαρχία της κλασικής εκπαίδευσης. Τοιουτοτρόπως ο Μεσοπόλεμος υπήρξε η περίοδος της καθιέρωσης του Πρακτικού Λυκείου της Μυτιλήνης, των Γεωργικών Σχολών και των Ιδιωτικών Εμπορικών και Επαγγελματικών Σχολών της Λέσβου με πολύ θετικά αποτελέσματα.

masterThesis

Night School (EL)
Γεωργική Σχολή της Ερεσού (EL)
Lesvos (EL)
Agricultural College or Eresos (EL)
Interwar period (EL)
Practice High School of Mitilinis (EL)
Μεσοπόλεμος (EL)
Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση (EL)
Πρακτικό Λύκειο Μυτιλήνης (EL)
Λέσβος (EL)
Νυχτερινή Σχολή (EL)
Educational reform (EL)


2015


2015-11-19T10:50:48Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.