Διερεύνηση καταλληλότητας χρήσης πυρηνόξυλου και τυρογάλακτος στην παρασκευή υποστρωμάτων καλλιέργειας μανιταριών Pleurotus ostreatus

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2009 (EL)

Διερεύνηση καταλληλότητας χρήσης πυρηνόξυλου και τυρογάλακτος στην παρασκευή υποστρωμάτων καλλιέργειας μανιταριών Pleurotus ostreatus (EL)

Κουτρώτσιος, Γεώργιος

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Περιβάλλοντος. Θεοφράστειο "Περιβαλλοντική και Οικολογική Μηχανική". (EL)

Η καλλιέργεια των μανιταριών αποτελεί μια σύγχρονη μεγάλης κλίμακας ελεγχόμενη εφαρμογή της μικροβιακής τεχνολογίας για την επικερδή βιομετατροπή λιγνοκυτταρινούχων αγρο-βιομηχανικών υπολειμμάτων σε τροφή ιδιαίτερης διαιτητικής αξίας για τον άνθρωπο. Τα οστρακόμορφα μανιτάρια του γένους Pleurotus κατέχον το μεγαλύτερο μερίδιο παραγωγής μανιταριών στη χώρα μας. Ωστόσο η παραγόμενη ποσότητα δεν επαρκεί για να καλύψει την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση με αποτέλεσμα να δαπανώνται τεράστια ποσά για εισαγωγή τους. Ως υπόστρωμα για την καλλιέργεια των Pleurotus χρησιμοποιείται σήμερα αποκλειστικά το άχυρο σίτου, διαβρεγμένο με νερό. Έρευνες των τελευταίων ετών όμως κατέδειξαν την καταλληλότητα και άλλων λιγνοκυτταρινούχων υλικών αλλά και αγροτοβιομηχανικών αποβλήτων στην παρασκευή υποστρώματος. Τα υγρά απόβλητα των τυροκομείων και το πυρηνόξυλο των πυρηνελαιουργείων αποτελούν δύο από τα σημαντικότερα παραπροϊόντα αγροτοβιομηχανιών της χώρας μας. Ο μεγάλος όγκος παραγωγής τους αλλά και οι δυσάρεστες επιπτώσεις που προκαλεί η απόρριψή τους στο περιβάλλον, σε συνδυασμό με την απουσία οικονομικά εφαρμόσιμων τεχνικών αξιοποίησής τους, οδήγησε στη μελέτη για τη χρήση τους στην παρασκευή υποστρωμάτων καλλιέργειας μανιταριών P.Ostreatus στην παρούσα εργασία. Οι παράγοντες καταλληλότητας που επιλέχθηκαν είναι η διάρκεια επώασης, ο χρόνος πρωιμότητας των καρποφοριών, η συνολική απόδοση της καλλιέργειας και η βιολογική αποδοτικότητα του υποστρώματος. Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν ενθαρρυντικά για την χρήση του πυρηνόξυλου αφού δεν έδειξαν να μεταβάλλονται οι παράγοντες που μελετήθηκαν σε σχέση με το άχυρο. Αντίθετα η διαβροχή του υποστρώματος με τυρόγαλο είχε δυσμενείς επιπτώσεις για το σύνολο των παραγόντων που μελετήθηκαν σε σχέση με το άχυρο. Αντίθετα η διαβροχή του υποστρώματος με τυρόγαλο είχε δυσμενείς επιπτώσεις για το σύνολο των παραγόντων που μελετήθηκαν. Συμπερασματικά η αντικατάσταση του αχύρου από πυρηνόξυλο, ιδιαίτερα σε περιοχές που το υλικό αφθονεί, δύναται να μειώσει το κόστος παραγωγής του προϊόντος, χωρίς να μεταβάλει τους κρίσιμους παράγοντες της καλλιέργειας. Από την άλλη το τυρόγαλο δεν φαίνεται να μπορεί να υιοθετηθεί στην εμπορική παραγωγή για τη διαβροχή λόγω των δυσμενών επιπτώσεων που προκαλεί στην ανάπτυξη και την καρποφορία του μύκητα.

masterThesis

Pleurous ostreatus, mushroom cultivation, cheese whey, olive stone (EL)
Πλευρώτους, Τυρόγαλα, Πυρηνόξυλο,Μανιτάρια (EL)


2009


2015-11-20T08:19:24Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.