Κοινωνία και περιβάλλον: κατανόηση της σχέσης κοινωνίας και κρητικού αιγάγρου (Capra aegagrus cretica), μέσα από την πολιτισμική ανάλυση της διαχείρισης του ενδημικού είδους της άγριας πανίδας της Κρήτης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2013 (EL)

Κοινωνία και περιβάλλον: κατανόηση της σχέσης κοινωνίας και κρητικού αιγάγρου (Capra aegagrus cretica), μέσα από την πολιτισμική ανάλυση της διαχείρισης του ενδημικού είδους της άγριας πανίδας της Κρήτης (EL)

Βαλενζουέλα, Μαριαλίσια

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Περιβάλλοντος. Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση. (EL)

Ο κρητικός αίγαγρος (Capra aegagrus cretica) είναι ένα ενδημικό είδος της άγριας πανίδας της Κρήτης. Σε παλιότερα έτη, εμφανιζόταν σε όλο τον ορεινό όγκο της Κρήτης, ενώ με την εξέλιξη των όπλων σε πυροβόλα και τη συνεχή θήρευσή του, ο πληθυσμός του έχει μειωθεί, και περιορίζεται στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς. Η θήρευση αιγάγρων γίνεται ενάντια στη νομοθεσία και λαμβάνει χώρα σε προστατευόμενες περιοχές. Το ζήτημα αυτό διερευνάται γύρω από την κατανόηση της ανθρώπινης δράσης γύρω από το κυνήγι και την προστασία του είδους, μέσα από τις αξίες και πεποιθήσεις, που συναντώνται στη θέση και αντίθεση ατόμων με διαφορετικό υπόβαθρο. Η μελέτη περίπτωσης στο νομό Χανίων άντλησε στοιχεία για τις αντιλήψεις και αξίες ατόμων από συνεντεύξεις, για την αναζήτηση της αιτιότητας των ανθρώπινων πράξεων, νοημάτων και συμβόλων. Η νοηματοδότηση σε στοιχεία της ζωής διαθέτει μια δυναμική στον τρόπο σκέψης και δράσης, που δεν επηρεάζεται από κυρίαρχες ιδέες και κοινωνικές δυναμικές, με την επιστήμη και την παραδοσιακότητα να διαπλέκονται στην ανάλυση και κατανόηση του θέματος. Στρατηγικές διαχείρισης και αποφάσεις θα πρέπει να είναι συνυφασμένες με τις αντιλήψεις ατόμων, για την επικράτηση μιας ισορροπίας ανάμεσα στις ανάγκες και συμφέροντα των ατόμων και της φύσης.
The Capra aegagrus cretica (wild goat of Crete) is an endemic species of the wild fauna of Crete. Many years before, it appeared all over the mountains of Crete, but with the evolution of fire-arms and the constant hunting of this species, its population has been decreased and limited in the Samaria National Park. The hunting of this species is a violation to laws and takes place in protected areas. This matter looks into the understanding of human action towards the hunting and protection of this species, through the values and beliefs that emerge from the opposition of peoples from different backgrounds. The case study that took place in the county of Chania refers to the beliefs and values through interviews, searching for the causality of human action, meanings and symbols. Giving meaning to elements of life provides a dynamic in the way of thinking and acting, which is not influenced by prevailing ideas or social dynamics, including science and traditionalism in the analysis and understanding of this matter. Management strategies and decisions should relate to people’s beliefs, so as to obtain a balance between human needs and interests, and those of nature.

masterThesis

Hunting of Capra aegagrus cretica (EL)
Σύμβολο (EL)
Beliefs (EL)
Symbols (EL)
Αντιλήψεις (EL)
Αξίες (EL)
Θήρευση του κρητικού αιγάγρου (EL)
Νόημα (EL)
Human action (EL)
Meaning (EL)
Ανθρώπινη δράση (EL)


2013


2015-11-20T08:20:50Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.