Εναλλακτικά σενάρια διαχείρισης δασών: η περίπτωση του δάσους της Μεγάλης Λίμνης στη Λέσβο

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2010 (EL)

Αντιλήψεις πολιτών για εναλλακτικά σενάρια διαχείρισης δασών: η περίπτωση του δάσους της «Μεγάλης Λίμνης» στη Λέσβο
Εναλλακτικά σενάρια διαχείρισης δασών: η περίπτωση του δάσους της Μεγάλης Λίμνης στη Λέσβο (EL)

Γλερίδου, Χρυσή - Αθανάσιος

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Περιβάλλοντος. Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση. (EL)

Δεδομένων των πιέσεων που δέχονται τα δάση στις μέρες μας η αναγκαιότητα της διαχείρισής τους προβάλει ολοένα πιο επιτακτική. Για αυτό το σκοπό έχουν δημιουργηθεί και εφαρμοστεί σειρά εργαλείων περιβαλλοντικής πολιτικής ενώ τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται έντονη η τάση να εφαρμόζονται εργαλεία που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο, η διπλωματική εργασία θέτει ως στόχο να εξετάσει τη δυνατότητα εφαρμογής ‘ήπιων’ εργαλείων περιβαλλοντικής πολιτικής στην Ελλάδα για τη διαχείριση των δασικών εκτάσεων. Πραγματοποιεί επισκόπηση των εφαρμοζόμενων μεθόδων διαχείρισης των δασών διεθνώς παρουσιάζοντας ταυτόχρονα το υπάρχον καθεστώς διαχείρισης στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, μέσω της διεξαγωγής εμπειρικής έρευνας διερευνούνται οι στάσεις και οι αντιλήψεις των πολιτών για πιο ‘ήπια’ εργαλεία διαχείρισης, με ιδιαίτερη έμφαση στη δυνατότητα συν-διαχείρισης του δάσους με τη συνεργασία κράτους και πολιτών. Ως μελέτη περίπτωσης έχει επιλεχθεί το Δάσος της Μεγάλης Λίμνης στη Λέσβο. Η εμπειρική έρευνα διεξήχθη με τη διανομή ενός δομημένου ερωτηματολογίου σε δείγμα 139 πολιτών των κοινοτήτων που βρίσκονται στα όρια του δάσους και που κατά συνέπεια οι καθημερινές τους δραστηριότητες συνδέονται άμεσα με αυτό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι πολίτες είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν για την εφαρμογή πιο ήπιων εργαλείων περιβαλλοντικής πολιτικής. Επιπλέον, οι αντιλήψεις τους επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό από τα επίπεδα κοινωνικής και θεσμικής εμπιστοσύνης.

masterThesis

Συνδιαχειριση δασών (EL)
Δασοκομική διαχείριση (EL)
Δάσος μεγάλης λίμνης (EL)
Forest management (EL)
Lesbos (EL)
Λέσβος (EL)
Great lake forest (EL)
Forest comanagement (EL)


2010


2015-11-20T08:20:54Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.