Γεωργία και υδατικοί πόροι: η περίπτωση του νομού Πιερίας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2008 (EL)

Γεωργία και υδατικοί πόροι: η περίπτωση του νομού Πιερίας (EL)

Χρυσοπούλου, Μαρία

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Περιβάλλοντος. Γεωργία και Περιβάλλον. (EL)

Η παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος μεταπτυχιακών Σπουδών « Γεωργία και Περιβάλλον» του τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Οι ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής με τους ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης και τον αυξανόμενο πληθυσμό σε πολλές περιπτώσεις δημιούργησε προβλήματα υπερεκμετάλλευσης των υδατικών πόρων. Η εντατικοποίηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, η αύξηση του πληθυσμού και η ανάπτυξη των τουριστικών περιοχών είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των απαιτήσεων σε νερό και σε συνδυασμό με την μεταβολή του κλίματος στον μεσογειακό χώρο και την μείωση των βροχοπτώσεων που έχει άμεση συσχέτιση με την διαθεσιμότητα των υδατικών πόρων σε μια περιοχή δημιουργήθηκαν προβλήματα στα οποία είναι απαραίτητη μια πιο προσεκτική διαχειριστική πρακτική. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η περιγραφή της υφιστάμενης κατάσταση των υδατικών πόρων του νομού Πιερίας και η εκτίμηση μιας πιθανής επίδρασης της γεωργίας στους υδατικούς πόρους με βάση την ανάλυση χωροχρονικών δεδομένων που αφορούν τις καλλιέργειες και ένα αριθμό υδροσημείων. Στο πρώτο κεφάλαιο δίνονται κάποια εισαγωγικά στοιχεία και στη συνέχεια στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται μια περιγραφή της περιοχής μελέτης. Στο τρίτο κεφάλαιο δίνεται η μεθοδολογία της ανάλυσης, η διαθεσιμότητα των υδατικών πόρων, υπολογίζεται η ζήτηση του νερού δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεωργικό τομέα για το χρονικό διάστημα 1999-2007, η ζήτηση νερού για οικιακή χρήση, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό και τα υφιστάμενα συλλογικά έργα. Στο κεφάλαιο τέσσερα δίνονται οι παροχές των πηγών για το χρονικό διάστημα 1999-2007 στην περιοχή μελέτης και η ποιοτική κατάσταση του αρδευτικού υπόγειου νερού και στο κεφάλαιο πέντε παρουσιάζονται τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της εργασίας.

masterThesis

Water management (EL)
Υδατικοί πόροι (EL)
Agriculture (EL)
Γεωργία (EL)


2008


2015-11-20T08:23:11Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.