«ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΑΠΟ ΝΙΤΡΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΠΑ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΖΙΧΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕΡΡΩΝ»

 
This item is provided by the institution :

Repository :
Institutional Repository Hellanicus
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2011 (EN)

«ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΑΠΟ ΝΙΤΡΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΠΑ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΖΙΧΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕΡΡΩΝ» (EL)

ΚΟΚΟΒΙΔΗΣ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Περιβάλλοντος. Γεωργία και Περιβάλλον. (EL)

Τα νιτρικά υπάρχουν υποχρεωτικά στη φύση ως ενδιάμεση μορφή στον κύκλο του αζώτου και είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών. Ωστόσο ανθρωπογενής επεμβάσεις και κυρίως η χρήση αζωτούχων λιπασμάτων διαταράσσει την ισορροπία και η περίσσεια του αζώτου εκπλύνεται στους υπόγειους υδροφορείς. Οι αυξημένες τιμές των νιτρικών στο πόσιμο νερό και τα τρόφιμα θεωρούνται επικίνδυνες για την υγεία του ανθρώπου και γενικότερα για το οικοσύστημα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση με σχετική οδηγία θέτει ανώτατο όριο για τα νιτρικά στο πόσιμο νερό και κάνει συστάσεις για αλλαγές στις γεωργικές πρακτικές και τη χρήση γης. Η χώρα μας ενσωματώνει την οδηγία, συστήνει Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, χαρακτηρίζει ευπρόσβλητες ζώνες όπως είναι η λεκάνη του Στρυμόνα και καθορίζει πρόγραμμα δράσης για τις ευπρόσβλητες περιοχές.Στην παρούσα έρευνα γίνεται ανάλυση των παραπάνω με Διεθνή και Ελληνική βιβλιογραφία και πραγματοποιείται επιτόπια έρευνα για συλλογή δείγματος νερού από αρδευτικές γεωτρήσεις στους Δήμους Εμμανουήλ Παππά και Νέας Ζίχνης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.Έγινε λήψη 122 δειγμάτων συνολικά σε δύο χρονικές περιόδους (αρχή και τέλος της αρδευτικής περιόδου). Τα αποτελέσματα των αναλύσεων μεταφέρθηκαν στην εφαρμογή Microsoft Excel 2007 για στατιστική ανάλυση και ακολούθησε η κατασκευή χαρτών όπου φαίνονται οι ζώνες επικινδυνότητας. Στη συνέχεια έγινε σύγκριση των αποτελεσμάτων με παλαιότερες μετρήσεις ώστε να προσδιοριστεί η διαχρονική πορεία της ρύπανσης των υπόγειων υδάτων από νιτρικά γεωργικής προέλευσης.

masterThesis

Νιτρικά (EL)
Αμμωνιακά (EL)
Ammonium (EL)
Nitrate (EL)
Serres (EL)
Σέρρες (EL)


2011


2015-11-20T08:23:14Z

Μυτιλήνη




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)