Πρόταση για δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τις παραβάσεις και τις κυρώσεις στη βιολογική γεωργία

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2009 (EL)

Πρόταση για δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τις παραβάσεις και τις κυρώσεις στη βιολογική γεωργία (EL)

Φωτιάδου, Στυλιανή

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Περιβάλλοντος. Γεωργία και Περιβάλλον. (EL)

Η βιολογική γεωργία είναι ένα σύστημα ολοκληρωμένης παραγωγής, με μειωμένους βαθμούς ελευθερίας όσον αφορά τις εισροές θρεπτικών στοιχείων (λιπάνσεων) και των φυτοπροστατευτικών ουσιών, σε σύγκριση με τα κλασικά συστήματα ολοκληρωμένης παραγωγής. Ταυτόχρονα, έχει στόχο την παραγωγή γεωργικών προϊόντων χωρίς χημικά κατάλοιπα, καθώς και την ανάπτυξη μεθόδων παραγωγής φιλικών προς το περιβάλλον, με έμφαση στη διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους. Η εφαρμογή του βιολογικού τρόπου παραγωγής ξεκίνησε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν κάποιοι μεμονωμένοι αγρότες κινήθηκαν προς την κατεύθυνση αυτή, απορρίπτοντας τις χημικές εισροές. Η εφαρμογή του κοινοτικού κανονισμού 2092/91 το 1993 στη χώρα μας, έδωσε σημαντικό κίνητρο για την μετατροπή πολλών συμβατικών καλλιεργειών σε βιολογικές. Επιπλέον, η θέσπιση του συγκεκριμένου κανονισμού δημιούργησε ένα πλαίσιο κοινοτικών κανόνων παραγωγής, επισήμανσης και ελέγχου, που προστατεύουν τη γεωργία με οικολογικές μεθόδους, στο μέτρο που το πλαίσιο αυτό εγγυάται συνθήκες θεμιτού ανταγωνισμού μεταξύ των παραγωγών και εμποδίζει την ανωνυμία στην αγορά των βιολογικών προϊόντων, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη διαφάνεια σε κάθε στάδιο της παραγωγής και της κατεργασίας. Το 1996 ξεκίνησε το καθεστώς των οικονομικών ενισχύσεων με την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΟΚ) 2078/92, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στη βιολογική γεωργία, με αύξηση των βιολογικά καλλιεργούμενων εκτάσεων και του αριθμού των βιοκαλλιεργητών. Σκοπός της πρότασης που καταθέσαμε, είναι η δημιουργία μιας ενημερωμένης και πλήρους στοιχείων ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων στην οποία θα καταγράφονται οι παραβάσεις και οι κυρώσεις οι οποίες καταγράφονται στη Βιολογική Γεωργία. Με τη δημιουργία της βάσης δεδομένων θα προσφέρονται υπηρεσίες με διαρκή και έγκυρη πληροφόρηση πάνω σε θέματα Βιολογικής Γεωργίας, ενώ ταυτόχρονα με τη γνώση αυτών των στοιχείων θα ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα αποπροσανατολισμού των ερευνητών, όπως θα είναι στατιστικά επεξεργάσιμα ώστε να υπάρχουν χρήσιμα και αξιοποιήσιμα συμπεράσματα των μελετών. Για τη δημιουργία της βάσης δεδομένων βασιστήκαμε στη Microsoft Office Access, ένα ισχυρό και εύχρηστο σύστημα διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων, με πολλές δυνατότητες. Γίνεται πρόταση των πεδίων που είναι χρήσιμο να περιέχονται στο σύστημά μας ενώ προηγείται καταγραφή του υπάρχοντος συστήματος καταγραφής πληροφοριών που αφορούν τη Βιολογική Γεωργία, στις Δημόσιες Υπηρεσίες.

masterThesis

Databases, Biological Agriculture, Environment, Organic farming (EL)
Βάσεις δεδομένων, Βιολογική Γεωργία,Περιβαλλοντική Πληροφόρηση (EL)


2009


2015-11-20T08:23:17Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.