Κεφαλαιακή επάρκεια τραπεζών και υπολογισμός της μεθόδου value at risk μέσω μίας σύνθετης προσέγγισης ARIMA & GARCH υποδειγμάτων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2010 (EL)

Κεφαλαιακή επάρκεια τραπεζών και υπολογισμός της μεθόδου value at risk μέσω μίας σύνθετης προσέγγισης ARIMA & GARCH υποδειγμάτων (EL)

Μακροπούλου, Αγγελική-Σοφία - Ιωάννης

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών - Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών. Στατιστική και Αναλογιστικά - Χρηματοοικονομικά Μαθηματικά. (EL)

Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανάλυση και η αναφορά την προσπάθεια διαχείρησης των χρηματοοικονομικών κινδύνων τους οποίους καλείται να αντιμετωπίσει ένα συγχρονο τραπεζικό σύστημα καθώς και ανάγκη της κεφαλαιακής επάρκειας του τελευταίου, με στόχο την διαχείρηση των κινδύνων.Στο πρώτο κεφάλαιο , επιχειρείται μια επιγραμματική αναφορά στις συνθήκες εκείνες του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος ,οι οποίες οδηγούν τις τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε αυτές να λειτουργούν κάτω από συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού.Στο δεύτερο κεφάλαιο πραγματοποιείται ανάλυση της Κεφαλαιακής επάρκειας των Τραπεζών,όπως αυτή ορίζεται από το Σύμφωνο της Βασιλείας .Το τρίτο κεφάλαιο ουσιαστικά αποτελεί το κοινό έδαφος των δύο πρώτων κεφαλαίων μιας και καθώς η τροποποίηση του Συμφώνου το 1996 για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών οδήγησε στην ενωμάτωση και του κιδύνου της αγοράς οδηγηθήκαμε στην ανάπτυξη κοινής μεθοδολογίας μέτρησης των χρηματοικονομικών κινδύνων .Εδώ θα παρουσιασθεί ο ορισμός της έννοιας του Value at Risk καθώς και των μεθόδων της υπολογισμού της . Οι πιο κοινές προσεγγίσεις είναι η μέθοδος Διακύμανσης–Συνδιακύμανσης ( Variance-Covariance), η μέθοδος Ιστορικής Προσομοίωσης (Historical Simulation ) και η μέθοδος Monte Carlo Προσομοίωσης (Monte Carlo Simulation).Στο τέταρτο κεφάλαιο πραγματοποιείται ανάλυση χρονοσειρών . Εδώ θα αναλυθούν τα βασικά στοιχεία των χρονοσειρών, οι αποδόσεις τους καθώς και τα γραμμικά μοντέλα ARIMA,τα Υποδείγματα Κινητού Μέσου,τα Μεικτά Υποδείγματα καθώς και τα μοντέλα ARCH και CARCH.Στο τελευταίο κεφάλαιο της εργασίας παρουσιάζονται τα αποτελέσματα εφαρμογής ελέγχου τύπου σωρευτικών αθροισμάτων τετραγώνων και συγκεκριμένα η στατιστική των Kokoszka και Leipus σε δύο χρηματοοικονομικές σειρές, στις αποδόσεις της Τράπεζας Πειραιώς και Alpha Bank.

masterThesis

Variance-covariance (EL)
Ιστορική προσομοίωση (EL)
Τράπεζα διεθνών διακανονισμών (EL)
Historical simulation (EL)
Μέθοδος διακύμανσης–συνδιακύμανσης (EL)
Προσέγγιση εσωτερικών υποδειγμάτων (EL)
Monte Carlo (EL)
Internal models approach (EL)
International settlements bank (EL)
Τυποποιημένη προσέγγιση (EL)
ARIMA models (EL)
ARCH models (EL)
Standardized approach (EL)
Value-at-risk (EL)


2010


2015-11-22T15:59:27Z

Σάμος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.