Προσαρμογές (adaptations) και Μεταφορές. Έργα Επιστημονικής Φαντασίας στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και στον Κινηματογράφο. Η περίπτωση του Douglas Adams

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2012 (EL)

Προσαρμογές (adaptations) και Μεταφορές. Έργα Επιστημονικής Φαντασίας στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και στον Κινηματογράφο. Η περίπτωση του Douglas Adams (EL)

ΤΣΕΡΚΗ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας. Πολιτισμική Πληροφορική. (EL)

Η σχέση λογοτεχνικών έργων επιστημονικής φαντασίας και μέσων είναι αμφίδρομη. Αν και στο μεγαλύτερο ποσοστό τα λογοτεχνικά έργα είναι αυτά που μεταφέρονται και προσαρμόζονται σε άλλα ΜΜΕ και στον κινηματογράφο υπάρχουν αρκετές φωτεινές εξαιρέσεις όπου ένα έργο μεταφέρθηκε μετέπειτα σε λογοτεχνικό κείμενο. Στην παρούσα εργασία γίνεται αναφορά έργων επιστημονικής φαντασίας και στις προσαρμογές τους στα ΜΜΕ και τον κινηματογράφο στις ΗΠΑ και στην Βρετανία μέχρι τη δεκαετία του 1980 με case study το έργο Γυρίστε τον Γαλαξία με ωτοστόπ του Douglas Adams, όπου ξεκινώντας από ραδιοφωνική σειρά το 1978 μεταφέρθηκε αλλά και επεκτάθηκε ως ιστορία σε σειρά λογοτεχνικών μυθιστορημάτων και στην συνέχεια πέρασε από την τηλεόραση, καταλήγοντας στον κινηματογράφο το 2005, ερευνώντας την διακειμενικότητα και την διαχρονικότητα του αλλά και σαν παράδειγμα πάνω στους τρόπους αφήγησης των μέσων, των διαφορών, των ομοιοτήτων και των αλληλεπιδράσεων μεταξύ τους.Ο στόχος της εφαρμογής είναι να ενημερώσει και να εισάγει στον κόσμο του Douglas Adams στο ελληνικό κοινό.

masterThesis

Μεταφορές (EL)
Λογοτεχνία (EL)
Literature (EL)
Προσαρμογές (EL)
Επιστημονική φαντασία (EL)
Douglas Adams (EL)
Science fiction (EL)
Media (EL)
ΜΜΕ (EL)
Κινηματογράφος (EL)
Cinema (EL)
Adaptation (EL)


2012


2015-12-16T15:15:55Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.