Ψηφιοποίηση του Δημοτικού Αρχείου Μανταμάδου 19ου – 20ου αιώνα.

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2012 (EL)

Ψηφιοποίηση του Δημοτικού Αρχείου Μανταμάδου 19ου – 20ου αιώνα. (EL)

Κοντάρα, Δέσποινα - Ευστράτιος

Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας. Πολιτισμική Πληροφορική. (EL)

Ψηφιοποιήθηκε μέρος του δημοτικού αρχείου Μανταμάδου - Λέσβου που αφορά της συμβολαιογραφικές πράξεις της χρονικής περιόδου 19ου και 20ου αιώνα. Συγκεκριμένα, ένας τόμος χρονικής περιόδου από το 1894 έως το 1909 που αποτελείται από 1000 σελίδες και 947 συμβολαιογραφικές πράξεις. Οι βασικοί λόγοι που έκαναν επιτακτική την ανάγκη ψηφιοποίησης μέρους του αρχείου ήταν: α) να σταματήσει η φθορά που προξενούσε η χρήση του πρωτότυπου τεκμηρίου, και β) να επιτευχθεί η δημοσιοποίηση του και να γίνει εύκολη η αναζήτηση των στοιχείων του τεκμηρίου από το ευρύ κοινό μέσω της δημιουργίας ψηφιακής βιβλιοθήκης Greenstone που επιλέχθηκε. Η ψηφιοποίηση πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο Διαχείρισης Πολιτισμικής Κληρονομιάς (CHMLab) του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ως καταλληλότερη μέθοδος ψηφιοποίησης, σύμφωνα με τις διαθέσιμες του Πανεπιστημίου, παρέχοντας υψηλή ανάλυση εικόνας με σχετικά χαμηλό κόστος και χωρίς να προκληθεί περαιτέρω φθορά στο αρχείο επιλέχθηκε η ψηφιοποίηση με φωτογραφική μηχανή σε αυτοσχέδια βάση με σταθερό φωτισμό. Η φωτογραφική αυτή μηχανή ήταν της εταιρίας Nikon, το μοντέλο DX με τον φακό AF NIKKON 18-70 mm. Το λογισμικό πρόγραμμα ρυθμίσεων της μηχανής ήταν το “Camera Control Pro Version 1.3.0”. Κρίνεται απαραίτητη η ψηφιοποίηση ολόκληρου του δημοτικού αρχείου Μανταμάδου διότι αποτελεί νομικό τεκμήριο κατοχύρωσης πολλών περιουσιακών στοιχείων για τους δημότες της ευρύτερης περιοχής του Μανταμάδου, καθώς επίσης παρουσιάζει μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον πολιτισμικών, πολιτιστικών και ιστορικών δρώμενων.

masterThesis

Greenstone (EL)
Δημοτικό αρχείο Μανταμάδου (EL)
Ψηφιακή Συλλογή (EL)
Digitization (EL)
Ψηφιοποίηση (EL)


2012


2015-12-16T15:15:56Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.