Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης: νέες τεχνολογίες επικοινωνίας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2007 (EL)

Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης: νέες τεχνολογίες επικοινωνίας (EL)

Κούτσιανου, Σοφία

Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας. Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία. (EL)

Στόχος της συγκεκριμένης εργασίας είναι ο σχεδιασμός και η δημιουργία μιας πολυμεσικής εφαρμογής (εγκατάστασης) που θα λειτουργεί επικουρικά προς την έκθεση και θα αποτελεί ένα ερμηνευτικό μέσο και εργαλείο προσέγγισης των λαογραφικών συλλογών του Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης. Πέραν όμως της δημιουργίας της ίδιας της εφαρμογής, απαραίτητη κρίνεται η μελέτη και ο σχολιασμός και άλλων καθοριστικών παραγόντων που συνέβαλαν στη διαμόρφωσή της. Πιο συγκεκριμένα, καταλυτική και εξίσου σημαντική υπήρξε η δημιουργία των ψηφιακών υποκατάστατων των αντικειμένων που χρησιμοποιήθηκαν στην εφαρμογή. Μέσω της διαδικασίας της ψηφιοποίησης και της ηλεκτρονικής τεκμηρίωσης εξασφαλίστηκε το πρωτογενές ψηφιακό υλικό που αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία της ψηφιακής παρουσίασης των αντικειμένων μέσω της εφαρμογής. Έτσι, η εφαρμογή αξιοποιεί πλήρως τα αποτελέσματα του έργου δημιουργίας ψηφιακού περιεχομένου και προσφέρει καινοτόμες μορφές οπτικοποίησης της συνοδευτικής των λαογραφικών αντικειμένων πληροφορίας, καθώς και νέες μορφές διάδρασης με το υλικό αυτό. Η παρούσα εργασία διαρθρώνεται σε επτά κεφάλαια με τις αντίστοιχες υποενότητες. Συγκεκριμένα, το πρώτο κεφάλαιο αποτελεί την εισαγωγή της εργασίας: περιγράφει την ιστορική εξέλιξη της επιστήμης της λαογραφίας και των λαογραφικών μουσείων. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται το Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης και δίνονται οι σχετικές με την ιστορία, τη δομή του και τις συλλογές του πληροφορίες. Στο τρίτο κεφάλαιο καταπιανόμαστε με τις δυνατότητες των πολυμέσων και την εκπαιδευτική τους διάσταση ως ερμηνευτικά εργαλεία στα λαογραφικά μουσεία. Στο τέταρτο κεφάλαιο καταγράφεται η δραστηριότητα της ψηφιακής τεκμηρίωσης των λαογραφικών αντικειμένων του μουσείου, απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία της εφαρμογής καθώς αποτέλεσε τη βάση για το σχεδιασμό της. Επίσης, η δημιουργία της βάσης δεδομένων για την ηλεκτρονική καταγραφή των αντικειμένων αποτελεί μία από τις βασικές και στοιχειώδεις εργασίες του μουσείου για τη σωστή τεκμηρίωση των συλλογών του, τον εκσυγχρονισμό του και για οποιαδήποτε μελλοντική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Το πέμπτο κεφάλαιο αποπειράται μια προσωπική εκτίμηση των δεδομένων του μουσείου, έτσι ώστε να αιτιολογηθούν οι επιλογές της εφαρμογής. Υποστηρίζουμε ότι η εφαρμογή συμπληρώνει κενά στην ερμηνευτική προσέγγιση των μουσειακών συλλογών, αλλά δεν αποτελεί τη μοναδική λύση. Μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα μέσα για να είναι αποτελεσματικότερη στην προσέγγισή της. Το έκτο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στο σχεδιασμό και τη λειτουργία της εφαρμογής. Η εργασία ολοκληρώνεται με το έβδομο κεφάλαιο στο οποίο συνοψίζεται η υφιστάμενη κατάσταση των λαογραφικών μουσείων και γίνονται κάποιες προτάσεις για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από αυτά.

masterThesis

Πολυμεσική εφαρμογή (EL)
Multimedia application (EL)
Folklore museum (EL)
Λαογραφικό μουσείο (EL)
New technologies (EL)
Νέες τεχνολογίες (EL)


2007


2015-12-16T15:36:53Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.