Διαδικτυακή εφαρμογή καταχώρησης και επεξεργασίας ελευθέρου περιεχομένου σε πραγματικό χρόνο, για την καταγραφή και διάσωση ηθών και εθίμων της Ελλάδας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2008 (EL)

Διαδικτυακή εφαρμογή καταχώρησης και επεξεργασίας ελευθέρου περιεχομένου σε πραγματικό χρόνο, για την καταγραφή και διάσωση ηθών και εθίμων της Ελλάδας (EL)

Φωτεινάκη, Χριστίνα

Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας. Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία. (EL)

Η μοντελοποίηση των στοιχείων της λαϊκής μας παράδοσης είναι ίσως σχήμα οξύμωρο. Παρόλα αυτά έγινε μια προσπάθεια να σχεδιαστεί και να δημιουργηθεί ένα ψηφιακό περιβάλλον ώστε να μπορούν να καταχωρηθούν και να αναζητηθούν ήθη, έθιμα και άλλα λαογραφικά στοιχεία. Ωστόσο, έχουν τεθεί συγκεκριμένα ποσοτικά όρια ώστε να δοθεί σύντομα συγκεκριμένο και απτό αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ότι η Βάση Δεδομένων δεν μπορεί να διεκδικήσει ερευνητική πληρότητα, αλλά αποτελεί ένα πρώτο υπόστρωμα για μελλοντικές προσθήκες. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια θεωρητική προσέγγιση στους όρους Παράδοση και Λαϊκή Παράδοση. Παρουσιάζεται το αντικείμενο της επιστήμης της Λαογραφίας, δίνεται ο ορισμός της έννοιας «έθιμο» και παρουσιάζονται οι μέθοδοι καταγραφής των. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται μια ανάλυση των απαιτήσεων της εφαρμογής, όπου παρουσιάζεται ο σκοπός της, σε ποιους απευθύνεται και για ποια χρήση, καθώς και τα αναμενόμενα αποτελέσματά της. Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύεται ο σχεδιασμός της εφαρμογής. Παρουσιάζονται οι βασικές λειτουργίες, η δημιουργία της βάσης δεδομένων και η ανάλυση των δεδομένων, αναλύονται οι διεπαφές όλων των λειτουργιών της εφαρμογής και τέλος αναφέρονται τα απαραίτητα εργαλεία για την υλοποίηση. Στο τέταρτο κεφάλαιο υπάρχει η υλοποίηση των βασικών λειτουργιών της εφαρμογής και η παρουσίαση αυτών που αναφέρονται στο Παράρτημα. Κλείνοντας, στο πέμπτο κεφάλαιο εξάγονται τα συμπεράσματα και προτείνονται βελτιώσεις. Η παρούσα εργασία έφθασε μέχρι και το στάδιο του Σχεδιασμού της εφαρμογής και προχώρησε στην υλοποίηση ενδεικτικών λειτουργιών.

masterThesis

Customs (EL)
Entry (EL)
Tradition (EL)
Καταγραφή (EL)
Παράδοση (EL)
Έθιμα (EL)


2008


2015-12-16T15:36:56Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.