Γυναικείες ταφές στην Κρήτη και τη Ρόδο κατά την Γεωμετρική και Αρχαϊκή περίοδο

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Γυναικείες ταφές στην Κρήτη και τη Ρόδο κατά την Γεωμετρική και Αρχαϊκή περίοδο (EL)

Τσιμέττα, Φαίδρα

aegean

Η παρούσα διπλωματική εργασία έγινε στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Αρχαιολογία της Ανατολικής Μεσογείου από την Προϊστορική εποχή έως την ύστερη αρχαιότητα: Ελλάδα, Αίγυπτος, Εγγύς Ανατολή» στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών στη Ρόδο. Θέμα της παρούσας έρευνας είναι οι «Γυναικείες ταφές στην Κρήτη και τη Ρόδο κατά την Γεωμετρική και Αρχαϊκή περίοδο.» Με κύριο επιβλέποντα τον καθηγητή Μανόλη Ι. Στεφανάκη, Αναπληρωτή καθηγητή της κλασικής Αρχαιολογίας και Νομισματικής στο τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντής του εν λόγω Μεταπτυχιακού προγράμματος και συνεπιβλέποντες τον Δημήτρη Παλαιοθόδωρο, Επίκουρο Καθηγητή της Κλασικής Αρχαιολογίας της Νότιας Ιταλίας και της Σικελίας και την Ετρουσκολογία και τον Σπύρο Συρόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή της Αρχαίας Ιστορίας και Αναπληρωτή Πρύτανη Διεθνών Συνεργασιών, Φοιτητικών θεμάτων και θεμάτων αποφοίτων, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Η μελέτη επιχειρεί να θέσει θεωρητικό υπόβαθρο για τις πρακτικές των ταφών κατά την Γεωμετρική και Αρχαϊκή περίοδο στις περιοχές της Ρόδου και της Κρήτης, με κύριο μέλημα την αναζήτηση πρακτικών και εθίμων των γυναικείων ταφών στα δυο αυτά νησιά. Ως δεύτερος στόχος της εργασίας ήταν να καθοριστούν οι δείκτες και τύποι των κτερισμάτων που αποκαλύπτουν το φύλο των νεκρών και συγκεκριμένα ποιοι δείκτες αποκαλύπτουν τις γυναικείες ταφές. Προχωρώντας την μελέτη, για την αναζήτηση νεκροταφείων της Γεωμετρικής και Αρχαϊκής περιόδου στην Ρόδο και την Κρήτη ερευνήθηκαν το Αρχαιολογικό Δελτίο, το Clara Rhodes, τα Κρητικά Χρονικά, τα Πεπραγμένα των Διεθνών Κρητολογικών Συνεδρίων, το Αρχαιολογικό Έργο της Κρήτης και η Αρχαιολογική Εφημερίδα. Στην συνέχεια της έρευνας θα παρουσιαστούν οι σχέσεις των δυο νησιών από τους πρώιμους ιστορικούς χρόνους έως και την ύστερη αρχαιότητα για να αποδειχθεί η αλληλεπίδραση τους και κατ’ επέκταση οι επιρροές που είχαν αυτά τα νησιά ως προς τις ταφικές πρακτικές και τελετουργίες. Ακόμη, θα ερευνηθούν οι σχέσεις αλληλεπιδράσεων των νησιών με τις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και κατά πόσο οι ευρύτερες περιοχές επηρέασαν τον κτερισματικό διάκοσμο των δυο αυτών νησιών. Στο τελευταίο κεφάλαιο θα μελετηθούν οι γυναικείες ταφές του ευρύτερου Αιγιακού χώρου, έτσι ώστε να μπορέσουν να διατυπωθούν ασφαλή συμπεράσματα για την επιρροή που ενδεχομένως άσκησαν οι ταφές αυτές στις υπό μελέτη περιοχές που ερευνώνται, όσον αφορά τον κτερισματικό πλούτο, τα έθιμα αλλά και των πρακτικών που ακολουθήθηκαν για την ταφή τους. Στο τέλος, θα παρατεθούν τα συμπεράσματα και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων αυτής της έρευνας.

masterThesis

Crete (EL)
Rhodes (EL)
Ρόδος (EL)
Γεωμετρική περίοδος (EL)
Women burials (EL)
Κτερίσματα (EL)
Γυναικείες ταφές της Κρήτης (EL)
Γυναικείες ταφές (EL)
Γυναικείες ταφές της Ρόδου (EL)
Archaic period (EL)
Geometric period (EL)
Κρήτη (EL)
Αρχαϊκή περίοδος (EL)
Funeral gifts (EL)


2018-03-01


2019-08-22T12:50:09Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.