The islamic terrorism as a threat against the European Union: the prospect of confrontation through the commonfForeign and security policy and the common security and defence policy

 
This item is provided by the institution :

Repository :
Institutional Repository Hellanicus
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share





Η ισλαμική τρομοκρατία ως απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση: προοπτικές για την αντιμετώπισή της μέσω της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας (EL)
The islamic terrorism as a threat against the European Union: the prospect of confrontation through the commonfForeign and security policy and the common security and defence policy (EL)

Χασιώτης, Ιωάννης

aegean

Η ισλαμική τρομοκρατία έχει αναδειχθεί ως το σημαντικότερο πρόβλημα ασφαλείας που απασχολεί την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) τα τελευταία χρόνια, λόγω του μεγέθους και της συχνότητας των τρομοκρατικών χτυπημάτων που έχουν δεχθεί οι μεγαλύτερες πόλεις των πιο αναπτυγμένων κρατών της. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνηθεί κατά πόσο είναι ικανές να αντιμετωπίσουν την ισλαμική τρομοκρατία η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ) και η Κοινή Πολιτική Ασφαλείας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), καθώς και να παρουσιαστούν οι προοπτικές ανάπτυξής τους σε αποτελεσματικές πολιτικές για την προστασία της ΕΕ. Το παρόν πόνημα αρχικά αναλύει το θεωρητικό υπόβαθρο της ισλαμικής τρομοκρατίας και την διαχωρίζει από άλλες ιδεολογίες που συχνά συγχέονται με αυτήν. Αναλύονται οι ρίζες, η ανάπτυξη και η δράση της ισλαμικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη και στη συνέχεια παρουσιάζονται οι πολιτικές αντιμετώπισης που έχει αναπτύξει η ΕΕ. Μέσα από αυτές τις αναλύσεις καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η απειλή της ισλαμικής τρομοκρατίας αφορά ένα ζήτημα με πολλά επίπεδα. Το πολυδιάστατο αυτό ζήτημα αποδεικνύεται ότι δεν έχει αντιμετωπιστεί πλήρως από την ΚΕΠΠΑ και την ΚΠΑΑ, καθώς απαιτείται περαιτέρω ανάπτυξη πολιτικών πρόληψης, αποτροπής και καταστολής της ισλαμικής τρομοκρατίας, που θα πραγματοποιηθεί μόνο μέσα από την ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών – μελών.

masterThesis

ΕΕ (EL)
EU (EL)
CSDP (EL)
Ισλαμική τρομοκρατία (EL)
ΚΠΑΑ (EL)
Islamic terrorism (EL)
Απειλή (EL)
ΚΕΠΠΑ (EL)
CFSP (EL)
Threat (EL)


2017-12-20


2019-08-23T12:23:04Z

Ρόδος




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)