Γεωμετρική τεκμηρίωση και παραγωγή τρισδιάστατου μοντέλου του μακεδονικού τάφου Μακρίδη Μπέη

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Γεωμετρική τεκμηρίωση και παραγωγή τρισδιάστατου μοντέλου του μακεδονικού τάφου Μακρίδη Μπέη (EL)

Σταμπούλογλου, Μαρία

aegean

Η παρούσα μελέτη εστιάζει στην ανάλυση της διαδικασίας της γεωμετρικής τεκμηρίωσης μνημείων με την χρήση νέων τεχνολογιών και, συγκεκριμένα, στη δημιουργία ενός τρισδιάστατου μοντέλου για τον μακεδονικό τάφο του Μακρίδη Μπέη στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και την μερική εικονική αποκατάστασή του. Ο τάφος εντάσσεται στην ιδιαίτερη τυπολογικά ομάδα των μακεδονικών τάφων, ενός συνόλου μνημειακών ταφικών κτισμάτων που εντοπίζονται κυρίως στο χώρο της Μακεδονίας από το 2ο μισό του 4ου μέχρι τα μέσα του 2ου αι. π.Χ., διότι εμφανίζει τα δύο βασικά χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν αυτούς τους τάφους από τους υπόλοιπους: την καμάρα και τη διαμορφωμένη πρόσοψη. Ο τάφος ανακαλύφθηκε συλημένος το 1910 ύστερα από μια ισχυρή σεισμική δόνηση στην περιοχή και ανασκάφηκε λίγους μήνες αργότερα από τον Οθωμανό αξιωματούχο Th. Macridy - η Θεσσαλονίκη βρισκόταν ακόμη υπό τουρκική κατοχή - , ο οποίος αποκάλυψε την πρόσοψη, που είχε ήδη καταρρεύσει, και το εσωτερικό του τάφου. Ο μήκους 14 μέτρων περίπου διάδρομος που οδηγούσε στην πρόσοψη του τάφου αποκαλύφθηκε τη δεκαετία του ΄90 ενώ η ανασκαφή ολοκληρώθηκε πρόσφατα με την αποκάλυψη των αναβαθμών του δρόμου, στο πλαίσιο του έργου της αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους σε μέγεθος γνωστούς μακεδονικούς τάφους και έναν από τους αρχαιότερους. Η συντήρηση και αποκατάστασή του, η οποία ολοκληρώθηκε το 2015, διατήρησε όχι μόνο το ταφικό οικοδόμημα αλλά και τον υπερκείμενο τύμβο ως αναπόσπαστο τμήμα ενός μνημειακού συνόλου. Με τη χρήση σύγχρονων φωτογραμμετρικών μεθόδων και λογισμικών μοντελοποίησης, δημιουργήθηκε ένα τρισδιάστατο μοντέλο του μακεδονικού τάφου με κύριο στόχο την εικονική επανατοποθέτηση του αετώματος στην αρχική του θέση, καθώς η ανάταξή του δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια για τεχνικούς λόγους. Η συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου μοντέλου που περιλάμβανε τα σωζόμενα τμήματα του αετώματος. Κατά τον τρόπο αυτό, η εικονική αποκατάσταση του μνημείου συμπλήρωσε ψηφιακά την πραγματική.  

masterThesis

macedonian tomb (EN)
παραγωγή τρισδιάστατου μοντέλου (EN)
documentation (EN)
3D model creation (EN)
τεκμηρίωση (EN)
μακεδονικός τάφος (EN)


2018-12-29


2020-02-03T13:21:09Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.