Η αναζήτηση της ταυτότητας της ασιατικής ασθένειας και της γλώσσας των Κεφτιού μέσα από γραπτά και υλικά κατάλοιπα της Ύστερης Εποχής του Χαλκού

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Η αναζήτηση της ταυτότητας της ασιατικής ασθένειας και της γλώσσας των Κεφτιού μέσα από γραπτά και υλικά κατάλοιπα της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (EL)

Μήνου, Αργυρούλα

aegean

Η συγκεκριμένη εργασία πραγματεύεται δυο θεματικές που προκύπτουν μέσα από την ανάγνωση δυο εξορκισμών, οι οποίοι βρίσκονται στον Ιατρικό Πάπυρο του Λονδίνου: την ασιατική ασθένεια και την ταυτότητα της γλώσσας των Κεφτιού. Στην πρώτη ενότητα αναζητώνται γραπτές πηγές της ΥΕΧ που αναφέρονται στην ασιατική ασθένεια. Ο πάπυρος του Hearst εμπεριέχει ένα ξόρκι κατά της συγκεκριμένης ασθένειας, που περιγράφει τα συμπτώματα της και μας δίνει και μια θεραπευτική συνταγή. Ο πάπυρος του Λονδίνου περιλαμβάνει επίσης ένα ξόρκι κατά της ασιατικής ασθένειας το οποίο αποδίδει την γλώσσα των Κεφτιού. Εκτός από τους δυο ιατρικούς παπύρους εξετάζονται αποσπάσματα των Επιστολών της Αμάρνα και χεττιτικά κείμενα που αναφέρονται σε επιδημικά επεισόδια του 2ου μισού του 14ου αι.π.Χ. Κοινή συνισταμένη των επιδημιών ήταν το Αμουρρού (σημ.Λίβανος), από όπου μεταδόθηκαν διαδοχικά στην Αλασία, την Αίγυπτο και την Ανατολία. Επιπλέον, παρουσιάζονται υλικά κατάλοιπα και πρακτικές του Αμενόφι ΙΙΙ, που υποδηλώνουν ότι στην Αίγυπτο ενέσκηψε μια θανατηφόρα επιδημία. Όλα τα παραπάνω επεισόδια δείχνουν ότι πρόκειται για την ίδια ασθένεια, η οποία λόγω της εστίας εκδήλωσης της είναι ενδεχομένως η ασιατική. στο τελευταίο κεφάλαιο εξετάζουμε τις θεωρίες της βουβωνικής πανώλης και της τουλαρεμίας ως πιθανές εκδοχές της ασιατικής ασθένειας. Στην δεύτερη ενότητα, εστιάζουμε σε δυο ξόρκια που βρίσκονται στον Πάπυρο του Λονδίνου και το ένα εξ' αυτών αποδίδει την γλώσσα των Κεφτιού. Τα δυο ξόρκια είναι γραμμένα σε ιερατική γραφή, ακολουθούν το group writing αποδίδουν άγνωστες λέξεις. Με αφορμή τον τίτλο του εξορκισμού 32 "Ξόρκι κατά της ασιατικής ασθένειας στην γλώσσα των Κεφτιού" επιχειρείται να διερευνηθεί η ταυτότητα της γλώσσας των δυο περιγραφών (32 και 33) μέσα από τον διαχωρισμό των αιγυπτιακών φωνογραμμάτων, τον σχηματισμό λέξεων και την αντιστοίχισή τους με παράλληλα σε πινακίδες της γραμμικής Α. Ταυτόχρονα επιχειρούμε να απαντήσουμε σε ερωτήματα σχετικά με την μορφολογία των δυο περιγραφών και με την ταυτότητα και την γνωστική επάρκεια των γραφέων τους.

masterThesis

ασιατική ασθένεια (EN)
Aamou (EN)
Samuna (EN)
πινακίδες γραμμικής Α (EN)
επιδημία στην ΥΕΧ (EN)
βουβωνική πανώλη (EN)
Amurru (EN)
Linear A (EN)


2018-06-13


2020-02-18T13:10:13Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.