Οικουμενικός πολιτισμός στο Κράτος των Πτολεμαίων, 323 π.Χ. - 31 π.Χ.

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Οικουμενικός πολιτισμός στο Κράτος των Πτολεμαίων, 323 π.Χ. - 31 π.Χ. (EL)

Χαραλάμπους, Αναστασία

aegean

Μέσα στο κράτος που σύστησε ο Πτολεμαίος Α΄, το ελληνικό στοιχείο που έφερε την κληρονομιά των αρχαϊκών και κλασικών του προγόνων ήλθε σε επαφή με λαούς που ήταν και οι ίδιοι φορείς αντίστοιχου πολιτισμού. Η σύζευξη αυτών των ετερογενών στοιχείων, στη γλώσσα, τη θρησκεία, την τέχνη και τους πολιτικούς θεσμούς, είχε ως συνέπεια να διαμορφωθεί ένας ομοιογενής πολιτισμός, η κοινή. Επιπλέον, ο πνευματικός θεσμός που ίδρυσαν και στήριξαν οι Πτολεμαίοι, η Βιβλιοθήκη, προσέφερε το έρεισμα για τη γένεση ενός φαινομένου που ομοιάζει με αυτό του Διαφωτισμού του 18ου αιώνα. Συνέβαλε καταλυτικά στην πνευματική πρόοδο και παράλληλα αποτέλεσε το μέσο με το οποίο τόσο η κοινή, όσο και τα πνευματικά προϊόντα της μεταλαμπαδεύτηκαν και εκτός των γεωγραφικών ορίων του ελληνιστικού κόσμου. Στο φαινόμενο αυτό που έλαβε χώρα μέσα στο πτολεμαϊκό κράτος υπήρξε σημαντική και η συμβολή των όμορων λαών. Υπό την έννοια αυτής της συλλογικότητας, αναφερόμαστε σε μια πρώιμη – ίσως και πρότυπη – έκφανση της παγκοσμιοποίησης ή της οικουμενικότητας. Επιπλέον, οι παράγοντες που συνέβαλαν στην διαμόρφωση του πτολεμαϊκού κράτους ως πρότυπου οικουμενικού πολιτιστικού κέντρου, πρέπει να αναζητηθούν σε συνθήκες και πρόσωπα, εκ των οποίων άλλα προηγήθηκαν χρονικά και άλλα ήταν σύγχρονα της εξέλιξης. Η παρούσα εργασία, οργανωμένη σε 4 βασικούς άξονες, είναι μία προσπάθεια διερεύνησης των συνθηκών και των προσώπων που διαμόρφωσαν το όραμα του Πτολεμαίου Α΄, καθώς και των ενεργειών και της πολιτικής των πρώτων - κυρίως - Πτολεμαίων οι οποίοι υλοποίησαν το όραμα του πρώτου της δυναστείας τους. Παράλληλα, σε αυτή τη μελέτη δίνεται μία επιτομή των επιστημονικών και πολιτιστικών προϊόντων της εποχής των Πτολεμαίων μέσα στα όρια τους κράτους τους, όπως και ένας σύντομος απολογισμός της αξίας των προϊόντων αυτών στις επόμενες ιστορικές περιόδους.

masterThesis

Ptolemies (EL)
πολιτισμός (EL)
civilization (EL)
οικουμενικότητα (EL)
Πτολεμαίοι (EL)
ecumenical (EL)


2018-02


2020-02-18T13:11:30Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.