Αρχιτεκτονικές αναπαραστάσεις στη μινωική απεικονιστική τέχνη: μορφολογικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Αρχιτεκτονικές αναπαραστάσεις στη μινωική απεικονιστική τέχνη: μορφολογικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά (EL)

Βασιλοπούλου, Κωνσταντίνα

aegean

Η εξελικτική πορεία της αστικοποίησης στην Κρήτη, που ξεκινάει από την Νεολιθική Εποχή, με βασικό άξονα τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα των οικιστικών μορφωμάτων, προσδίδει μία βασική εικόνα της αρχιτεκτονικής της Προϊστορικής Περιόδου. Η πόλη αναπτύσσεται μέσα από τα κοινωνικά, οικονομικά, θρησκευτικά και τεχνολογικά πλαίσια της εποχής και δημιουργούνται θεσμοί που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα της μινωικής κοινωνίας. Η μινωική τέχνη, άμεσα συνυφασμένη με τις εξελικτικές διαδικασίες, εκφράζει την εξιδανικευμένη, συνήθως, εικόνα, του δομημένου χώρου. Η θεματολογία των απεικονίσεων κινείται ανάμεσα στα φυσικά τοπία, σε θρησκευτικά σύμβολα, γεωμετρικά μοτίβα και αρχιτεκτονικές αναπαραστάσεις. Οι αρχιτεκτονικές αναπαραστάσεις που απεικονίζονται στις διάφορες εκφάνσεις της μινωικής τέχνης, κυρίως στις τοιχογραφίες, στις σφραγίδες και στα σφραγιστικά δακτυλίδια, στα μικρογραφικά ομοιώματα και στις ανάγλυφες αναπαραστάσεις αναθηματικών αγγείων, αποτελούν ένα βασικό εικονιστικό τεκμήριο της μινωικής αρχιτεκτονικής. Λαμβάνοντας, πάντα, υπόψη τις εικονιστικές συμβάσεις, τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των αρχιτεκτονικών απεικονίσεων, που διαμορφώνουν τις όψεις των μινωικών κτισμάτων, όπως εξωτερική τοιχοποιία, θύρες, παράθυρα, δώμα, όροφοι, επιτρέπουν την μελέτη των επιμέρους κατασκευαστικών τους στοιχείων και την συγκριτική ανάλυση με τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα. Οι ερμηνευτικές προσεγγίσεις των αρχιτεκτονικών στοιχείων, εντούτοις, περιλαμβάνουν και συμβολισμούς, όταν εμπεριέχονται σε λατρευτικού χαρακτήρα αναπαραστάσεις. Τελετουργικά δρώμενα, επιφάνειες θεότητας και θρησκευτικά σύμβολα, σε συνδυασμό με αρχιτεκτονικές αναπαραστάσεις στο φόντο της σύνθεσης διαμορφώνουν μηνύματα και προσδίδουν πληροφορίες για μία θρησκεία χωρίς κείμενα. Οι αρχιτεκτονικές μορφές, είτε ως θέμα μίας απεικονιστικής παράστασης, είτε ως κτιριακά κατάλοιπα, αντανακλούν την εικόνα της μινωικής πόλης και μαζί με τα αρχαιολογικά συμφραζόμενα δομούν το βασικό υπόβαθρο του μινωικού κόσμου.

masterThesis

τέχνη (EL)
art (EL)
Mινωική (EL)
Minoan (EL)
αρχιτεκτονική (EL)
architecture (EL)


2018-06


2020-02-18T13:12:30Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.