Τρισδιάστατη γεωμετρική τεκμηρίωση και εικονική αποκατάσταση του μακεδονικού τάφου “Heuzey”

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Τρισδιάστατη γεωμετρική τεκμηρίωση και εικονική αποκατάσταση του μακεδονικού τάφου “Heuzey” (EL)

Τόσκα, Ολυμπία

aegean

Με την πάροδο των χρόνων γίνεται ακόμα εντονότερη η προσπάθεια για την καταγραφή της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Τόσο οι φυσικές καταστροφές όσο και η ανθρώπινη παρέμβαση τείνουν να αλλοιώνουν ή και να καταστρέφουν τα μνημεία. Έτσι δημιουργείται η ανάγκη της γεωμετρικής τεκμηρίωσης των μνημείων, διαδικασία η οποία αποτελεί σημαντικό κομμάτι για την αποκατάσταση και αξιοποίησή τους. Η τρισδιάστατη ψηφιακή αποτύπωση αποτελεί πλέον στις μέρες μας ένα αναπόσπαστο κομμάτι της προσπάθειας αρχειοθέτησης και τεκμηρίωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αφού προσφέρει σημαντικές δυνατότητες καταγραφής, διατήρησης και προβολής αρχιτεκτονικών δημιουργιών, αρχαιολογικών ευρημάτων, ιστορικών μνημείων και αντικειμένων τέχνης. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η τρισδιάστατη γεωμετρική τεκμηρίωση του μακεδονικού τάφου «Heuzey». Η δημιουργία του τρισδιάστατου μοντέλου ακριβείας είναι αποτέλεσμα συνδυασμού τριών μεθόδων· γεωδαιτικών μετρήσεων, επίγειων σαρώσεων και φωτογραμμετρίας. Τα τελικά παράγωγα της εργασίας είναι ένα φωτορεαλιστικό τρισδιάστατο μοντέλο, μία μερική αποκατάσταση καθώς και μια οπτικοποίηση του μοντέλου μέσω εικονικής περιήγησης. Ο μακεδονικός τάφος του «Heuzey» ή αλλιώς Τάφος της Πύδνας βρίσκεται στον Κορινό Πιερίας, κοντά στην Πύδνα, ανακαλύφθηκε το 1961 από το Γάλλο αρχαιολόγο και περιηγητή Léon Heuzey, από τον οποίο πήρε και το όνομά του. Ο τάφος ήταν συλημένος ήδη από την αρχαιότητα. Πρόκειται για ένα μεγάλο μακεδονικό τάφο που αποτελείται από ένα καμαροσκέπαστο δρόμο και τρεις χώρους στεγασμένους με ενιαία καμάρα (μεταβατικός χώρος, προθάλαμος και θάλαμος). Το 1991 οι ανασκαφές έφεραν στο φως τα ερείπια ενός ακόμη διαδρόμου μπροστά από την είσοδο του τάφου. Μετά την παρουσίαση της καταγωγής, εξέλιξης του τύπου του μακεδονικού τάφου και την αναλυτική περιγραφή του μακεδονικού τάφου «Heuzey», προσεγγίζεται και αναλύεται η έννοια της γεωμετρικής τεκμηρίωσης και οι μέθοδοι αποτύπωσης μνημείων. Παρουσιάζεται αναλυτικά η χρήση και η χρησιμότητα των νέων τεχνολογιών που έχουν τεθεί στη διάθεση της αρχαιολογίας. Τέλος, το πρακτικό μέρος της διπλωματικής στοχεύει στην τρισδιάστατη απεικόνιση του τάφου. Αναπτύσσεται η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και αναλύονται τα βήματα για τη δημιουργία του τρισδιάστατου μοντέλου, καθώς επίσης και η εικονική αποκατάσταση και η εικονική περιήγηση, με βάση φωτογραμμετρικά δεδομένα που τέθηκαν προς επεξεργασία μέσω της χρήσης λογισμικών μοντελοποίησης.

masterThesis

φωτογραμμετρία (EL)
Μακεδονικός τάφος (EL)
φωτορεαλιστικό τρισδιάστατο μοντέλο (EL)
Macedonian tomb (EL)
geometric documentation (EL)
photogrammetry (EL)
γεωμετρική τεκμηρίωση (EL)
3D photorealistic model (EL)


2018-11


2020-02-21T11:20:42Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.