Μελέτη καταλοίπων χρωμάτων σε γλυπτά και αρχιτεκτονικά μέλη από μνημεία των αρχαϊκών χρόνων στους Δελφούς

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Μελέτη καταλοίπων χρωμάτων σε γλυπτά και αρχιτεκτονικά μέλη από μνημεία των αρχαϊκών χρόνων στους Δελφούς (EL)

Ρέγκλη, Αθανασία

aegean

Το θέμα της παρούσας εργασίας είναι η ταυτοποίηση των χρωματικών καταλοίπων σε γλυπτά και αρχιτεκτονικά μέλη αρχαϊκής περιόδου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών. Αρχικά επιβεβαιώθηκαν τα ίχνη των χρωστικών που είχαν εντοπιστεί μακροσκοπικά με την χρήση USB μικροσκοπίου και πραγματοποιήθηκαν λήψεις ψηφιακών εικόνων με κατάλληλη μεγένθυση. Στη συνέχεια στα σημεία αυτά εφαρμόστηκαν μη καταστροφικές μέθοδοι ανάλυσης ( Φασματοσκοπία φθορισμού ακτινών Χ ή/ και Φασματοσκοπία Raman) προκειμένου να γίνει ποιοτική ανάλυση των στοιχείων των χρωστικών ουσιών και ταυτοποίηση των χημικών τους ενώσεων. Ύστερα από την εφαρμογή των παραπάνω μεθόδων ταυτοποίηθηκαν και επιβεβαιώθηκαν και από τις δύο τεχνικές οι παρακάτω χρωστικές: λευκό του μολύβδου, ορυκτή γύψος, κίτρινη ώχρα, κίτρινη σανδαράχη, κόκκινη ώχρα, κόκκινη σανδαράχη, κόκκινο του μολύβδου, αζουρίτης , λαζουρίτης, αιγυπτιακό μπλε και μαύρο του άνθρακα.

masterThesis

sculptures (EL)
Δελφοί (EL)
αρχαϊκά (EL)
Delphi (EL)
archaic (EL)
colors (EL)
χρώματα (EL)
γλυπτά (EL)


2018-01


2020-02-21T11:22:53Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.