Μελέτη και ταυτοποίηση υλικών κατασκευής και προέλευσης αμφορέων από το σκηνικό οικοδόμημα του αρχαίου θεάτρου Μήλου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Μελέτη και ταυτοποίηση υλικών κατασκευής και προέλευσης αμφορέων από το σκηνικό οικοδόμημα του αρχαίου θεάτρου Μήλου (EL)

Παπαδοπούλου, Ουρανία-Σωτηρία

aegean

Στην διπλωματική εργασία με τίτλο "Μελέτη και ταυτοποίηση υλικών κατασκευής και προέλευσης αμφορέων από το σκηνικό οικοδόμημα του αρχαίου θεάτρου Μήλου" μελετούνται και ταυτοποιούνται τα υλικά κατασκευής και η προέλευση συνόλου (10) αμφορέων από την ανασκαφή του σκηνικού οικοδομήματος του αρχαίου θεάτρου Μήλου. Το ρωμαϊκό θέατρο του, βρίσκεται στα όρια της αρχαίας πόλης του νησιού, στο βόρειο τμήμα του. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δύο χαρακτηριστικές ομάδες από τους παρασκηνιακούς χώρους του θεάτρου, απ’ τις οποίες λήφθηκαν δείγματα. Οι αμφορείς χρονολογούνται από τον 1ο έως τον 9ο αι. μ.Χ. Επίσης έγινε έρευνα για την εύρεση τοπικών πηγών αργίλου, από την οποία προέκυψε μια θέση στην περιοχή του Παλαιοχωρίου, όπου και έγινε δειγματοληψία. Οι μετρήσεις των δειγμάτων που λήφθηκαν έγιναν στο ερευνητικό εργαστήριο του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας, με Ηλεκτρονικό Μικροσκόπιο Σάρωσης σε συνδυασμό με στοιχειομετρική ανάλυση ενεργειακής διασποράς (SEM/EDS) και με Περιθλασιμετρία Ακτίνων X (XRD). Στη συνέχεια ακολούθησε επεξεργασία και μελέτη των μετρήσεων. Προσδιορίστηκε η θερμοκρασία και η ατμόσφαιρα της όπτησης των αμφορέων, τα υλικά κατασκευής τους καθώς και επίσης έγινε η πιθανή ταύτιση ενός εκ των δειγμάτων με τον τοπικό πηλό.

masterThesis

προέλευση (EL)
origin (EL)
αμφορείς (EL)
construction (EL)
κατασκευή (EL)
amphoras (EL)


2018-02-02


2020-02-21T11:23:38Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.